Witte aronskelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte aronskelk
Witte aronskelk
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Araceae (Aronskelkfamilie)
Geslacht:Zantedeschia
soort
Zantedeschia aethiopica
(L.) Spreng. (1826)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witte aronskelk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica) is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae).

Het is een 0,6-1,5 m hoge, giftige, overblijvende plant met een stevige wortelstok. De bladeren zijn allen grondstandig en hebben een iets vlezige, tot 60 cm lange steel. De hart- tot pijlvormige bladschijf is 15–50 × 10–25 cm groot, taai en heeft een krachtige middennerf met daaruit ontspringende talrijke, evenwijdig lopende zijnerven met verschillende dikte en nauwelijks netvormige verbondenheid.

Inclusief steel kan de bloeiwijze een lengte van meer dan 1 m bereiken. De bloeiwijze beslaat uit een 12–26 cm lang, wit, trechtervormig opgerold, in een overhangende punt uitlopend schutblad (spatha) en een 6–8 cm lange, lichtgele bloeikolf (spadix). De bloemen zijn zeer klein en nauwelijks zichtbaar. Aan de onderkant van de bloeikolf groeien de vrouwelijke bloemen en daarboven de mannelijke bloemen. De plant heeft kruisbestuiving nodig om vruchten te geven. Na de bevruchting ontstaan er ronde besvruchten die worden omgeven door de resten van het schutblad.

Bloeiwijze

De witte aronskelk is ondanks wat de wetenschappelijke naam aangeeft niet afkomstig uit Ethiopië, maar komt van nature voor in Zuid-Afrika. In de buurt van Kaapstad komt de plant voor bij watervlaktes. De plant groeit op drassige gronden, waar het niet te streng vriest zodat de in de modder verborgen wortelstok niet wordt bereikt. De soort is ingeburgerd op veel plekken in de (sub)tropen en op sommige plaatsen in Zuid- en West-Europa. De plant komt onder meer voor op de Canarische Eilanden en Madeira. In Australië wordt de soort beschouwd als een te bestrijden onkruid omdat de plant uit ieder los stukje wortelstok weer opkomt.

De aronskelkkikker (Hyperolius horstockii) is een tropische kikker die leeft in de met water gevulde holte in de bloem van de witte aronskelk. In België en Nederland wordt een cultivar met kortgesteelde bloeiwijzen aangeboden als kamerplant.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Zantedeschia aethiopica op Wikimedia Commons.