Witte kluifzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte kluifzwam
Helvella crispa3.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Pezizomycetes
Onderklasse:Pezizomycetidae
Orde:Pezizales
Familie:Helvellaceae
Geslacht:Helvella (Kluifzwammen)
Soort
Helvella crispa
(Scop.) Fr. (1822)
Afbeeldingen Witte kluifzwam op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De witte kluifzwam (Helvella crispa) is een schimmel uit de familie Helvellaceae.

Kenmerken[bewerken]

De witte kluifzwam heeft een vruchtlichaam van vijf tot vijftien centimeter groot. De hoed meet drie tot zes centimeter, is meestal zadelvormig en bestaat uit twee of drie lobben. De bovenzijde van de hoed is vuilwit tot crème-oker, de ruw behaarde onderzijde crème tot geelbruin.

De rand van de hoed staat vrij van de witte tot grijsbruine steel. Deze is hol, in de lengte diep gegroefd en wordt vier tot dertien centimeter hoog, met een doorsnede van een tot vijf centimeter.

De paddenstoel kan verward worden met bleke exemplaren van de zwarte kluifzwam (H. lacunosa). Bij de witte kluifzwam is de hoedrand overal los van de steel.

Toxiciteit[bewerken]

Vroeger was deze paddenstoel bekend als een eetbare paddenstoel, maar uit onderzoek (bron?) is gebleken dat deze paddenstoel spijsverteringsproblemen kan veroorzaken en bovendien kankerverwekkend is.

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van giftige paddenstoelen

Verspreiding en levenswijze[bewerken]

De witte kluifzwam is in de lage landen een vrij algemene soort. Het is een saprofyt die groeit in bossen op humusrijk zand, klei en leem. De paddenstoelen zijn 's zomers en in de herfst zichtbaar en worden vooral in de nabijheid van eiken aangetroffen.[1]