Witte reseda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte reseda
Bloeiwijze
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Resedaceae (Resedafamilie)
Geslacht:Reseda (Reseda)
Soort
Reseda alba
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witte reseda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De witte reseda (Reseda alba) is een plant uit de resedafamilie (Resedaceae). Het is een eenjarige, tweejarige of meerjarige plant. De plant is 30–90 cm hoog, rechtopstaand en vertakt. De bladeren zijn samengesteld geveerd en bestaan uit vijf tot vijftien paar lancetvormige tot breed-lintvormige deelblaadjes.

De plant bloeit tussen april en september. De bloemen staan in eindstandige, aarvormige trossen. Ze bestaan uit vijf of zes kelkbladeren en vijf of zes crèmewitte, tot 0,6 cm lange kroonbladeren. In het midden van de bloem bevinden zich elf tot veertien meeldraden en vier stempels. De vruchten zijn vierkantige, 0,6-1,5 cm lange, vierhokkige doosvruchten. De zaden zijn lichtbruin en circa 1 mm lang.

Reseda alba komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Voor-Azië op droge, zanderige grond. Onder meer in het zuiden van Groot-Brittannië, de Kanaaleilanden , Australië en Noord-Amerika is de soort verwilderd. Daarnaast wordt de soort gekweekt als sierplant.

Plant op Sardinië

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Taxon: Reseda alba L.; in: USDA, ARS, National Genetic Resources Program; Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]; National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland [10 februari 2009]
  • Reseda alba in de Flora of China