Witteveen (Midden-Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Witteveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Witteveen
Details
Witteveen (Midden-Drenthe)
Witteveen (Midden-Drenthe)
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Midden-Drenthe Midden-Drenthe
Coördinaten 52° 49′ NB, 6° 40′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2017) 354[1]
Foto's
Voormalige Nederlands Hervormde kerk in Witteveen
Voormalige Nederlands Hervormde kerk in Witteveen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Witteveen is een dorp in de provincie Drenthe, behorend tot de gemeente Midden-Drenthe. Witteveen is een ontginningsdorp, ontstaan in 1926 als werkverschaffingsproject op het Balingerveld. Het is daarmee het jongste dorp van Drenthe.

Bezienswaardig is de voormalige Nederlands Hervormde kerk, tegenwoordig een woonhuis. Ook de arbeidershuisjes zijn de moeite waard. Veel voorzieningen heeft het dorp niet meer. Er zijn twee mini-campings 'De Beestenbult' en 'De Horizon', een openbare basisschool, een natuurbegraafplaats, een Café-Restaurant-Zalencentrum "Onder de Hoge Dennen", was vroeger het ontspanningsgebouw voor de arbeiders, en een plaatselijke voetbalvereniging, Witteveense Boys '87. Tevens bevindt zich aan de weg naar Orvelte een bungalowpark van Landal.

Het dorpsgebied bestaat uit landbouwgebied (heideontginningen) en een 165 hectare groot naaldbos waar het dorp aan de oostkant aan grenst. Ten noorden van het dorp loopt de N381, die hier echter geen afslag heeft.

Tijdens het 80-jarig bestaan van het dorp in 2006 werd de dorpsvlag in gebruik genomen. Op 21 juli 2006 werd tijdens een officiële ceremonie door wethouder Emko Dolfing en ontwerper Michiel Prijs de vlag gehesen. Elk jaar op 26 januari viert het dorp zijn bestaan, waarbij de vlag uitgehangen wordt.

In Witteveen ligt de op 29 september 2008 overleden oud-politicus Relus ter Beek begraven. Relus ter Beek was als Commissaris van de Koning(in) van Drenthe verantwoordelijk voor dat de Ronde van Spanje (Vuelta) naar Drenthe werd gehaald. Bij de doorkomst van de Vuelta in Witteveen op 30 augustus 2009 werd er daarom ter ere van hem een bergsprint gehouden.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Witteveen begint in 1924, als de NV Het Lantschap Drenthe zeshonderd hectare woeste grond koopt in het gebied, die later uitgebreid worden tot 2000 hectare. De naam Witteveen is waarschijnlijk afkomstig van het witte eenarige wollegras dat hier groeide aan de rand van de vele vennen.[2] Er wordt een weg aangelegd van de Mantingerdijk naar Orvelte (Mr. J.B. Kanweg) en haaks daarop een weg naar Garminge (Mr. Harm Smeengeweg). Langs de eerste weg komen 32 huisjes, langs de tweede 18, naar ontwerp van de architect Wieringa uit Coevorden. In 1926 nemen de eerste kolonisten er hun intrek. Zij waren de gelukkigen die door de strenge selectieprocedures waren gekomen. Het ging vooral om Nederlandse werklozen, die in het Ruhrgebied hadden gewerkt en na hun ontslag door de Nederlandse regering hierheen werden gerepatrieerd. Ook in de kolonie waren de regels streng: misdragingen konden verlies van huis en werk betekenen. De meeste voormalige arbeiders wisten er echter met hard werken een nieuw bestaan op te bouwen als boer. In de jaren dertig en veertig ontstaan allerlei verenigingen en wordt het langzamerhand een echt dorp.

In 1939 bouwt het KNMI hier een meetstation voor aardmagnetisme, dat tegelijk ook een weerstation en seismologisch station is.