Wladislaus van Płock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
07-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Wladislaus van Płock
1293-1336
Hertog van Mazovië-Plock
Periode 1313-1336
Voorganger Boleslaw II
Opvolger Boleslaw III
Vader Boleslaw II van Mazovië
Moeder Cunegonde van Bohemen
Dynastie Piasten

Wladislaus van Płock (1293 - 23 mei 1336) was de zoon van Boleslaw II van Mazovië en diens tweede echtgenote Cunegonde van Bohemen. Bij de dood van zijn vader werd hij vorst van Płock, het westelijk deel van Mazovië. In 1316 brak een burgeroorlog uit tussen de broers, waarbij Gediminas van Litouwen partij koos voor Wladislaus. Płock werd door Jan de Blinde in 1329 veroverd, toen hij terugkeerde van een kruisvaart naar Litouwen en Wladislaus werd ertoe gedwongen de heerschappij van Bohemen te aanvaarden. Wladislaus was gehuwd met Daniella (gedoopt als Elisabeth) (1306-1364), dochter van groothertog Gediminas van Litouwen, en werd de vader van: