Woiwodschap Roethenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wojewódzstwo ruskie
Historisch woiwodschap van Polen
Geografie
Hoofdstad Lwów (Lemberg)
Coördinaten 49°50'54"NB, 24°1'7"OL

Het woiwodschap Roethenië (Pools: Wojewódzstwo ruskie, Ruśke vojevodstvo; Latijn: Palatinatus russiae; Oekraïens: Руське воєводство) was tussen 1432 en 1772 een woiwodschap van Polen, grotendeels bestaande uit gebieden die in de 14e eeuw het veroverde koninkrijk Galicië-Wolynië vormden en die tegenwoordig deels in Oekraïne en deels in Polen liggen. In Polen liggen de gebieden verdeeld over de huidige woiwodschappen Lublin als Subkarpaten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onmiddellijk na de dood van de laatste Galicisch-Wolhynse vorst Boleslaw Joris II in 1340 (vergiftigd door Bojaren in Wolodymyr-Wolynskyj), werd Galicië -Wolynië veroverd door koning Casimir III de Grote van Polen. In eerste instantie zou Galicië-Wolynië door Bojaren geregeerd worden, maar in 1349 werd het aan de Poolse kroongebieden toegevoegd.

In 1432 ging Galicië-Wolynië het Poolse woiwodschap Roethenië vormen, bestaande uit het Lemberger Land, het Przemyśler Land, het Halitscher Land en het Sanoker Land. Later werd hier ook het gebied rondom Chełm aan toegevoegd.

Woiwoden[bewerken | brontekst bewerken]