Woltersum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Woltersum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Woltersum
Woltersum
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Ten Boer
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 330
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Woltersum (Gronings: Woltersom) is een klein dorp in de gemeente Ten Boer in de provincie Groningen (Nederland), dat ligt aan het Eemskanaal. Woltersum telt 330 inwoners (2009).

Geschiedenis[bewerken]

Kerk van Woltersum (voor- en achteraanzicht)
Molen Fram

Het dorp is ontstaan rond een wierde. Door de ligging aan twee maren, de Woltersumer Ae en het Lustigemaar, ontwikkelde Woltersum zich enigszins als handelscentrum voor de omgeving. In de 13e eeuw moet er sprake zijn geweest van een redelijk dorp, daar Menko van Bloemhof, de abt van Wittewierum, in een kroniek vermeldt in 1238 dat de helft van het aantal werklieden voor de bouw van de kerk van Wittewierum uit Woltersum kwam. Een deel van het dorp werd rond 1500 Tappeweer genoemd.

Het dorp werd door de aanleg van het Eemskanaal in tweeën gedeeld. Van het oostelijke deel is weinig terug te vinden. Bij de verbreding van het kanaal in 1950 werden opnieuw huizen in Woltersum gesloopt.

In Woltersum staat één van de twee nog werkende houtzaagmolens in de provincie. Hij is tevens koren- en pelmolen, werd gebouwd in 1867 en kreeg later de naam Fram, ontleend aan het vaartuig Fram van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen.

De kerk van Woltersum oogt middeleeuws, maar is in feite pas in 1837 gebouwd. Daarbij is wel gebruikgemaakt van stenen die resteerden na de sloop van de veel grotere kerk uit de middeleeuwen, die in 1765 al deels was afgebroken. Wanneer deze werd gebouwd is niet bekend.

Op 6 januari 2012 kwam Woltersum landelijk in het nieuws. De inwoners werden voor één dag geëvacueerd in verband met een mogelijke doorbraak van de dijk van het Eemskanaal.[1]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]