Woman Is the Nigger of the World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Woman Is the Nigger of the World is een feministisch nummer geschreven door John Lennon en Yoko Ono, waarin gezongen wordt over de positie van de vrouw. Het verscheen als single en op Lennons album Sometime in New York City (1972).

Het nummer veroorzaakte een controverse wegens het gebruik van het woord nigger. Lennon, die zelf als artiest veelvuldig samenwerkte met zwarte artiesten zoals Billy Preston, ontkende het woord te gebruiken in een racistische context. Hij verklaarde te willen benadrukken dat de vrouw door veel mannen wereldwijd slecht (als een slavin) behandeld en geminacht wordt. Eind jaren 60 / begin jaren 70 was er een toenadering tussen linksradikale activisten tegen onder meer racisme en vrouwenonderdrukking, die in de Verenigde Staten onder meer tot uitdrukking kwam in de acties van en voor Angela Davis en Joan Little. Ook in de tekst van het nummer Power to the People (1971) werd terloops op deze toenadering gezinspeeld.

De uitdrukking was eerder gebezigd door Yoko Ono in een interview met Nova magazine in 1969 en was toen geciteerd op de cover van het tijdschrift. In een interview uit 1972 in het Amerikaanse televisie-programma The Dick Cavett Show verklaarde John Lennon dat de Ierse revolutionair James Connolly een inspiratie voor het lied was. Lennon citeerde Connolly's uitspraak 'de vrouwelijke werker is de slaaf van de slaaf'.

Een bewerkte versie van het nummer zou worden opgenomen op het verzamelalbum Shaved Fish (1975).