Wompoejufferduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wompoejufferduif
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Wompoejufferduif
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Columbiformes (Duifachtigen)
Familie:Columbidae (Duiven)
Geslacht:Ptilinopus (Jufferduiven)
Soort
Ptilinopus magnificus
(Temminck, 1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wompoejufferduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De wompoejufferduif (Ptilinopus magnificus) is een duif uit het geslacht Ptilinopus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleurrijke verenkleed is overwegend geel en groen met een dieppaarse borst en bovenbuik. De kop en hals zijn grijs- of groenachtig. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 29 tot 55 cm en het gewicht 250 tot 500 gram.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten, vooral vijgen. Het is vooral een bewoner van de randen van het regenwoud. Bezoekt soms ook wel cultuurlandschappen met veel fruitdragende bomen en kleine bosjes. Het zijn echte boombewoners die zelden op de grond komen, meestal alleen om wat te drinken of om zich te baden. Ze voeden zich in hoofdzaak met de vruchten die het regenwoud voortbrengt. De belangrijkste voedselbronnen van deze duiven behoren tot de families van de vijgachtige, de laurierachtige en de palmachtige bomen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het broedseizoen begint gewoonlijk in het midden van het droge seizoen en eindigt in het begin van het regenseizoen. Als nestplaats wordt gekozen voor een horizontaal gevorkte tak of blad van een palmboom op niet al te grote hoogte (gewoonlijk tussen 3 en 4 m), waarop door doffer en duivin een slordig, tamelijk groot, plat nest van stokjes, takjes en twijgjes wordt gebouwd. Het legsel bestaat uit slechts één wit ei. Beide duiven broeden, de doffer overdag de duivin ’s nachts. De broedduur is ongeveer 21 dagen. Doffer en duivin verzorgen samen de jongen; de nesttijd duurt ongeveer veertien dagen. Elk jaar wordt slechts één jong grootgebracht, maar als de eerste ronde om de een of andere reden mislukt, willen ze nog weleens opnieuw beginnen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de regenwouden van Nieuw-Guinea en het noordoosten en oosten van Australië en telt vijf ondersoorten:[2]

Het is deels een trekvogel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]