Wongainingaui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wongainingaui
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Geslacht:Ningaui
Soort
Ningaui ridei
Archer, 1975
verspreidingsgebied
verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wongainingaui op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Wongainingaui (Ningaui ridei) is een buidelmuis uit het geslacht Ningaui die voorkomt in de droge binnenlanden van Australië (oostelijk West-Australië, de zuidelijke helft van het Noordelijk Territorium en de zuidelijke van Zuid-Australië en Zuidwest-Queensland). Het dier komt slechts voor in hummock-grasland met wat bomen op zand. In die gebieden komt het dier vrij algemeen voor.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Wongainingaui is een kleine buidelmuis met een smalle bek, kleine ogen en oren en een dunne staart. De bovenkant is grijsbruin, de flanken geelgrijs en de onderkant wit. De kop-romplengte bedraagt 58 tot 75 mm, de staartlengte 60 tot 70 mm en het gewicht 6,5 tot 12 g.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze ningaui is een solitaire, 's nachts actieve soort. Beschutting vindt het dier in zelfgebouwde nesten in vegetatie, in omgevallen bomen of in kleine tunnels. N. ridei eet kleine ongewervelden, zoals kevers, sprinkhanen en spinnen. Als hij het zwaar heeft, komt hij in een toestand van bewusteloosheid (torpor) terecht.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Na een draagtijd van 13 tot 21 dagen worden in september-oktober vijf tot zeven jongen geboren, die na zes weken in het nest worden gehouden en na dertien weken onafhankelijk zijn. Vrouwtjes kunnen per jaar twee nesten krijgen; het gebeurt slechts zelden dat een dier zijn tweede jaar haalt.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de (half)woestijnen en open habitats van centraal Australië