Woodrow Wilsonplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woodrow Wilsonplein
Administratief centrum van Gent aan het Woodrow Wilsonplein
Geografische informatie
Locatie       Gent, Vlag van België België
Wijk Zuid
Postcode 9000
Algemene informatie
Genoemd naar Woodrow Wilson
Portaal  Portaalicoon   Gent
De Gentse bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein.

Het Woodrow Wilsonplein is een plein in Gent. In de Gentse volksmond wordt het plein en zijn omgeving 't Zuid genoemd, naar de locatie van dit plein, namelijk in het zuidelijk deel van de stad, en naar het voormalig station Gent-Zuid.

Het plein is genoemd naar de Amerikaanse president Woodrow Wilson, de eerste president van de Verenigde Staten die een bezoek aan België bracht.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Langs het plein bevindt zich het shoppingcenter Gent Zuid waar zich tevens een kantorencomplex in bevindt. Aan de andere zijde ligt de Gentse bibliotheek, een kantoor van Bpost en de dienst burgerzaken van de stad Gent.

De Capitole ligt op loopafstand van dit plein aan het Graaf van Vlaanderenplein.

Het Woodrow Wilsonplein vormt het startpunt van het Zuidpark.

Het Woodrow Wilsonplein is verbonden met de Lammerstraat (aan de andere kant van de Muinkschelde) via het Frankrijkplein en de Charles Marcelisbrug (genoemd naar Charles Marcellis). Deze werden aangelegd midden 19de eeuw voor de bereikbaarheid van het nieuwe Zuidstation. Het pleintje heette toen Lieven Bauwensplein, tot Lieven Bauwens een eigen plein met standbeeld kreeg op het in 1884 overwelfde deel van de Nederschelde. In 1948 werd er een standbeeld van Edward Anseele op het Frankrijkplein geplaatst.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het Woodrow Wilsonplein is een van de belangrijkste haltes voor de bussen en trams van de openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Na het Gentse Sint Pietersstation is dit de tweede drukste halte van Gent. Bijna alle lijnen die Gent verbinden hebben hier een halte. Omwille van deze belangrijke halte is verkeer over het Woodrow Wilsonplein enkel toegestaan voor bussen en taxi's.

Vroeger was er nog een kiss en ride zone waar mensen hun kinderen konden afzetten, maar die is in 2013 afgesloten wegens een ernstig verkeersongeval, veroorzaakt door een auto die op een fietser was ingereden. De stad achtte het te gevaarlijk dat daar in de toekomst nog auto's zouden passeren.

In mei 2020 werd het reeds bestaande zebrapad op het plein omgevormd tot een regenboogpad.[1]

Music for Life[bewerken | brontekst bewerken]

De edities van 2008 en 2009 en deels in 2011 van Music For Life van Studio Brussel werden op dit plein georganiseerd. Hiervoor werd de Park & Ride zone afgesloten om het glazen huis te kunnen plaatsen zonder hinder voor het openbaar vervoer.

Zie de categorie Woodrow Wilsonplein (Gent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.