Woolwich Dockyard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Woolwich Dockyard, Nicholas Pocock, 1790, National Maritime Museum
De schoorsteen van de scheepswerf
Het huis en kantoor van de opzichter van de scheepswerf

Woolwich Dockyard was een Engelse marinewerf, in 1512 opgericht door koning Hendrik VIII om zijn vlaggenschip Henri Grâce à Dieu (Great Harry) te bouwen, het grootste schip uit die tijd.

Evenals zijn tegenhanger Deptford Dockyard, is het waarschijnlijk gekozen vanwege haar positie - aan de zuidelijke oever van de getijdenrivier de Theems en dichtbij koning Henry's paleis in Greenwich.

De uiteindelijke faciliteiten omvatten twee grote droogdokken, een aanzienlijk bassin (nu gebruikt door lokale vissers), mastkranen, talrijke pakhuizen, een poortgebouw en Clockhouse, kanonbastions, en, later, een grote metaalverwerkende fabriek gebruikt voor de productie van ankers en andere ijzeren voorwerpen gebruikt in hun scheepsbouw. ​​Ingenieur Samuel Bentham was leerling-scheepstimmerman op de werf rond 1770.

Toen schepen groter werden en de Theems dicht begon te slibben, werd de werf in 1869 uiteindelijk gesloten. In 1926 werd het westelijke deel van het terrein verkocht aan de Royal Arsenal Co-operative Society, de Co-Op bezet nog steeds een aantal gebouwen op het terrein. Een ander gebouw op Woolwich Church Street die de tand der tijd overleefd heeft is de oude Steam Factory met zijn prominente schoorsteen (1838-1844). Verder naar het oosten staat het voormalige kantoor en huis van de Admiraal-Superintendent van die scheepswerf. Het dient nu als Clockhouse Community Centre en dateert 1778-1784. In de buurt staat een laat 18e-eeuws politiebureau naast de voormalige werfspoorten. Dichter bij de rivier zijn een paar afgesloten dokken zijn bewaard gebleven als herinnering aan de historische betekenis van het gebied.

Minder dan een kilometer ten zuiden van de werf staat Station Woolwich Dockyard.

Belangrijke schepen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties