Woonhuis de Waal (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woonhuis de Waal
Het pand in 1981
Locatie
Locatie Johan Buziaulaan 15-19, Utrecht
Status en tijdlijn
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw ca. 1978
Bouw gereed ca. 1980
Architectuur
Bouwstijl organische architectuur
Bouwinfo
Architect Ton Alberts
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Woonhuis de Waal is een gebouw in de Nederlandse stad Utrecht.

Naast het bouwen/ontwerpen van een woonwijk in Rijnsweerd kreeg architect Ton Alberts rond 1978 van de projectontwikkelaar De Waal de opdracht om zijn eigen woonhuis te ontwerpen. Duidelijk is dat hierbij nog meer ruimte voor organische architectuur was, en is dit huis op een organische wijze tot stand gekomen tussen opdrachtgever, ontwerpers en uitvoerders. Het huis werd voorzien van een casco van gewapend beton. De buitengevels werden in baksteen uitgevoerd en dit werd ook in het interieur doorgevoerd.

In 2001 liet de dochter van De Waal titanium platen aanbrengen op de buitenzijde van de woning. Dit gebeurde om lekkageproblemen op te lossen. Hierdoor is de uitstraling van het pand aanzienlijk veranderd.

Net als andere bekende panden in Utrecht kreeg ook dit woonhuis een bijnaam, te weten de Apenrots. Een andere bijnaam, het Zandkasteel, wordt door de later aangebrachte titanium platen steeds minder gebruikt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Achter Utrechtse gevels. Aflevering 18, Waanders Uitgeverij, Zwolle, 2006.