Woonplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Woonplaats (soms ook 'woonkern') is een dichtbevolkt gebied met bewoning, bestaande uit huizen en eventueel boerderijen, molens en/of (andere) bedrijven. Een woonplaats kan zowel een losliggende kern zijn als een aantal in elkaar overlopende kernen, dit laatste gebeurt meestal bij de groei van een eigen kern of van beide kernen.

Woonplaats betekent ook: de plaats waar een burger staat ingeschreven in het bevolkingsregister.

Bekende benamingen van woonplaats zijn onder andere:

Woonplaats in Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Woonplaats in Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland is het duidelijkste kenmerk van de categorisering "woonplaats" dat de naam van de woonplaats onderdeel is van elk formeel adres, zoals dat bijvoorbeeld in de postale adressering wordt gebruikt. De Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor de begrenzing en benaming van woonplaatsen.

Overigens is het formele begrip woonplaats in Nederland enigszins verwarrend: Heel Nederland is verdeeld in woonplaatsen (gebiedsdekkend), maar er zijn woonplaatsen, waar niet gewoond wordt, Terwijl met woonplaats in Nederlandse taal meestal een bevolkingsconcentratie zoals een stad of dorp wordt bedoeld, hoort in Nederland elke plek bij een woonplaats, er zijn ook woonplaatsen zonder kern (stad/dorp/gehucht), maar met verspreide bebouwing.

Met de invoering van de postcode in Nederland in 1978 zijn de woonplaatsen (opnieuw) vastgelegd. Sindsdien hoort (in principe) elke plek in Nederland tot één woonplaats en heeft elke woonplaats één naam. Daarmee werd veel onduidelijkheid opgeheven. Echter, ook sindsdien bestonden er nog twijfelgevallen: De gemeente Den Haag komt overeen met de woonplaats Den Haag. Vele dorpen (bijvoorbeeld: Scheveningen) en voormalige gemeenten worden soms als woonplaats/dorp beschouwd terwijl ze dat (officieel) niet (meer) zijn.

Met de invoering van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (Wet BAG, 2008) is een nieuwe ronde doorgevoerd van verduidelijking, met de verplichting aan elke gemeente om de woonplaatsen (met hun begrenzing) vast te leggen. In deze wet staat ook dat gemeenten hun hele gebied moeten verdelen in woonplaatsen, zodat de indeling gebiedsdekkend is.
Aangezien het gehele land Nederland gemeentelijk is ingedeeld, is de woonplaatsindeling voor heel Nederland nu ook gebiedsdekkend, dat wil zeggen dat elk plekje in Nederland nu tot één woonplaats behoort.

Op 1 januari 2012 telde Nederland 2504 woonplaatsen.