World Association of Girl Guides and Girl Scouts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) is de een na grootste scouting wereldorganisatie. Van de WAGGGS zijn de nationale scoutingorganisaties lid die gestart zijn voor alleen meisjes en de nationale scoutingorganisaties die gemengd zijn geworden na een fusie. De laatsten zijn vaak ook lid van de World Organization of the Scout Movement (WOSM). Het doel van de WAGGGS is op meisjes en vrouwen gerichte scouting. De WAGGGS heeft ongeveer 10 miljoen leden in bijna alle landen op de wereld.

De WAGGGS is opgericht tijdens de 8ste wereldconferentie in Hongarije in 1928, op voorstel van de Nederlandse mevrouw Wijnaendts Francken-Dyserinck. Tijdens de 6e wereldconferentie van de WAGGGS in de jaren 30, op het buitencentrum Foxlease in Engeland, wordt Lady Baden-Powell unaniem uitgeroepen tot World Chief Guide. Op 31 juli 1932 opent ze 'Our chalet' het eerste internationale wereldcentrum van de WAGGGS. Lord Baden-Powell laat ter herinnering aan de schenkster, de Amerikaanse Helen Storrow op de balken in de grote zaal de volgende tekst zetten: "Aan Helen Storrow dankt onze wereldbond dit Chalet tot bloei van de padvinderij en beter begrip tussen volkeren, juli 1932."

De andere wereldcentra zijn:

kaart van de WAGGGS regio's; grijze gebieden zoals Laos en Cuba hebben geen Scouting

Het hoofdbureau bevindt zich in Londen. De wereld is verdeeld in de volgende regio's:

WAGGGS-Regio Europa
WAGGGS-Regio Arabië
WAGGGS-Regio Afrika
WAGGGS-Regio Azië Pacific
WAGGGS-Regio Westelijk Halfrond
Er is geen WAGGGS Regio correspontie aan World Organization of the Scout Movement Regio Eurazië. De post-Sovjet naties zijn verdeeld tussen de WAGGGS-Regio Europa en de WAGGGS-Regio Azië Pacific.

Het Europees bureau van de organisatie bevindt zich in Brussel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]