Naar inhoud springen

World Association of Girl Guides and Girl Scouts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De vijf WAGGGS regio's:
 WAGGGS-Regio Europa
 WAGGGS-Regio Arabië
 WAGGGS-Regio Afrika
 WAGGGS-Regio Azië Pacific
 WAGGGS-Regio Westelijk Halfrond
 Grijze gebieden zoals Cuba, Laos en Noord-Korea hebben geen Scouting

World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) is de op een na grootste scouting wereldorganisatie en heeft haar hoofdkwartier in Londen. Het Europees bureau van de organisatie bevindt zich in Brussel. Van de WAGGGS zijn de nationale scoutingorganisaties lid die gestart zijn voor alleen meisjes en de nationale scoutingorganisaties die na een fusie gemengd van samenstelling zin geworden. De laatsten zijn vaak ook lid van de World Organization of the Scout Movement (WOSM). Het doel van de WAGGGS is op meisjes en vrouwen gerichte scouting. De WAGGGS heeft ongeveer 10 miljoen leden in bijna alle landen op de wereld.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De WAGGGS werd opgericht tijdens de 8ste wereldconferentie in Hongarije in 1928, op voorstel van de Nederlandse mevrouw Wijnaendts Francken-Dyserinck. Tijdens de 6e wereldconferentie van de WAGGGS in de jaren 30, op het buitencentrum Foxlease in Engeland, werd Lady Baden-Powell unaniem uitgeroepen tot World Chief Guide. Op 31 juli 1932 opende ze 'Our Chalet', het eerste internationale wereldcentrum van de WAGGGS. Lord Baden-Powell liet ter herinnering aan de schenkster, de Amerikaanse Helen Storrow, op de balken in de grote zaal de volgende tekst zetten: "Aan Helen Storrow dankt onze wereldbond dit Chalet tot bloei van de padvinderij en beter begrip tussen volkeren, juli 1932."

Wereldcentra[bewerken | brontekst bewerken]

De WAGGGS heeft sinds de oprichting van het eerste internationale wereldcentrum nog vier wereldcentra opgericht die trainingsprogramma's, activiteiten en onderdak bieden aan meisjes, jonge vrouwen en leiders. De activiteiten zijn primair gericht op internationale vriendschap en samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en leiderschapstraining, plezier en dienstbaarheid. De organisatie.[1] De vijf wereldcentra zijn:

In 2010 werd door de Afrikaanse regio een nieuw centrum geopperd dat een roulerend karakter moest krijgen. Het kreeg de naam 'Kusafiri', wat 'reizen' betekent in het Swahili en de officiële opening werd aangekondigd in 2015. Het roulerende centrum staat voor een vaste periode op verschillende plaatsen met een bepaald Afrikaans thema.[2] In de proefperiode vanaf 2012 waren de landenorganisaties van onder meer Ghana, Zuid-Afrika, Rwanda, Kenia, Nigeria en Benin betrokken.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]