World Wide Fund for Nature

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel WWF verwijst hiernaartoe door. Voor de bestandsindeling: zie WWF (bestandsindeling). Voor de voormalige World Wrestling Federation, zie WWE.
World Wide Fund for Nature
Een ballon met daarop het logo van het WWF
Een ballon met daarop het logo van het WWF
Opgericht 11 september 1961
Plaats Vlag van Zwitserland Gland, Zwitserland
Voorzitter Yolanda Kakabadse
Motto For a Living Planet
Aantal leden >5.000.000 wereldwijd
Aantal werknemers 5.400 wereldwijd
Website
Een van de oprichters van het WNF was Prins Bernhard

Het World Wide Fund for Nature (WWF) – waarvan de Nederlandse tak Wereld Natuur Fonds (WNF) heet en de Amerikaanse World Wildlife Fund – is een wereldwijd opererende organisatie voor bescherming van de natuur. De reuzenpanda is het symbool van de organisatie.

Algemeen[bewerken]

Vier Engelse natuurliefhebbers besluiten in 1961 dat het dringend nodig is om een internationale organisatie op te richten die zich gaat inzetten voor de bescherming van de wereldwijde natuur. Het gaat om: bioloog Sir Julian Huxley, ornitholoog en zakenman Guy Mountfort, het hoofd van The Nature Conservancy in Engeland Max Nicholson, en natuuronderzoeker en schilder Sir Peter Scott, de zoon van poolreiziger Robert Falcon Scott. Peter Scott is ook degene die het oorspronkelijke logo (een zwart-witte panda) ontwierp. Het viertal vraagt Prins Bernhard om president te worden van de nieuwe organisatie. Op 11 september 1961 is het zover. In Zwitserland wordt The World Wildlife Fund (WWF) opgericht. Prins Bernhard wordt benoemd tot president, Peter Scott wordt vicepresident. In de eerste jaren richt het WWF zich uitsluitend op de bescherming van diersoorten, maar al snel wordt duidelijk dat dit werk alleen kan slagen, als ook de leefgebieden van dieren worden beschermd. Daarom verandert de naam al snel in World Wide Fund for Nature (WWF). Direct na de oprichting ontstaan overal in de wereld nationale afdelingen van WWF. Op 11 augustus 1962 gebeurt dat in Nederland met de oprichting van het Natuur Noodfonds Nederland, waarvan de naam enkele jaren later verandert in Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Bernhard wordt ook president van de Nederlandse organisatie.

Het aantal donateurs in Nederland bedraagt in 2009 910.000, in België 65.000. Wereldwijd telt het WWF ongeveer vijf miljoen donateurs. WWF is een van 's werelds grootste natuurbeschermingsorganisaties, met een netwerk van kantoren in meer dan 60 landen. Het internationaal secretariaat is gevestigd in Gland (Zwitserland).

Het WWF richt zich op het bouwen van een toekomst waarin mensen evenwichtig en in harmonie met de natuur leven door:

  • de biologische diversiteit te bewaren
  • een verantwoord gebruik van vernieuwbare grondstoffen
  • vermindering van vervuiling

Voorzitters[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]