World of Tanks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
World of Tanks
World of Tanks (8464387907).jpg
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Wargaming Minsk
Day 1 Studios (Consoles)
Uitgever Wargaming
Datum van uitgave Windows
Vlag van Rusland 12 augustus 2010
Vlag van EuropaVlag van Verenigde Staten 12 april 2011[1]
Xbox 360
12 februari 2014
Xbox One
28 juli 2015
PlayStation 4
19 januari 2016
Genre Simulatiespel, tactisch schietspel
Spelmodus multiplayer
Engine enCore
Leeftijdsklasse ACB: PG[2]
ESRB: T[3]
MDA: General[4]
PEGI: 7+[5]
USK: 12
Platform desktop: Windows, macOS
console: Xbox One, PS4
Blitz: iOS, macOS, Android, Windows
Media Download
Systeemeisen
2,2 GHz processor
1,5 GB RAM
DirectX 9.0c
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

World of Tanks is een gratis te downloaden online spel waarmee gesimuleerde tankgevechten tussen spelers gevoerd kunnen worden. Het spel werd in Europa uitgebracht voor Microsoft Windows op 12 april 2011. Later, op 12 februari 2014, werd het spel ook uitgebracht voor de Xbox 360 onder de naam World of Tanks: Xbox 360 Edition. In 2015 kwam bovendien de versie voor Android en iOS beschikbaar.

Spelers verdienen in een game credits en ervaringspunten (xp) waarmee nieuwe onderdelen en nieuwe tanks gekocht kunnen worden, of uitrusting en verbruiksmiddelen. De tankmodellen komen voor het grootste deel uit de jaren 30 tot 60. Het spel wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe tanks, nieuwe speelvelden, betere graphics, nieuwe spelmodi etc. Er zijn vijf soorten tanks: de zware tank (heavy), de middelzware tank (medium), de lichte tank (light), de tankjager (tankdestroyer) en artillerie. Iedere soort heeft specifieke eigenschappen welke de tank voor- en nadelen kunnen geven op allerlei gebieden, zoals de mate van bepantsering, schietsnelheid, nauwkeurigheid etc.

Spelvarianten[bewerken]

Er zijn meerdere spelvarianten.

Willekeurige gevechten[bewerken]

In standaard willekeurige gevechten worden er twee teams samengesteld van ieder 15 spelers, rekening houdend met het niveau ('tier') van de tank en de soort tank. Ieder team heeft een basis met een vlag, en de winnaar is het team dat de vlag heeft veroverd (een bepaalde tijd in de vlagcirkel overleven) of als het hele vijandelijk team uitgeschakeld (vernietigd) is.

Aanvalsmodus[bewerken]

Er is ook een aanvalsmodus, waarbij het ene team de vlag van het andere team moet veroveren ofwel het team vernietigen. Daarnaast is er de confrontatiemodus, waarbij beide teams dezelfde vlag moeten veroveren ofwel elkaar vernietigen om te winnen. Voor al de gevechten is de maximum tijdsduur 15 minuten, op uitzondering van de aanvalsmodus (max. 10 minuten). Als er dan nog geen winnaar is, is het een gelijkspel.

Clanwars[bewerken]

Andere varianten zijn: clanwars, waarin groepen (clans) spelers tegen elkaar strijden om territorium op een wereldkaart, special battle (speciaal gevecht), die alleen is geactiveerd met clanwars, toernooien en kampioenschappen, een tankcompany battle, waarin de spelers zelf een team mogen vormen dat ingedeeld gaat worden tegen een willekeurig ander team op een bepaald niveau.

Teambattle[bewerken]

Sinds november 2013 is er ook een nieuwe spelvariant bijgekomen "teambattle" in deze spelvariant kunnen zelf gemaakte teams van 7 spelers tegen een ander team van 7 spelers tegen elkaar spelen. Vaak wordt dit door de clans gespeeld als oefening voor de clanwars.

Traininggevechten[bewerken]

Ook is er een oefenmodus, waarin een groep spelers zelf een speelveld kan kiezen en teams kan indelen. Oefenmodus wordt door clans gebruikt om taktieken uit te proberen (voor in de schermutselingen en in clan-wars of teamgevechten) en kan ook gebruikt worden om eigenschappen van een tank te leren kennen of een map te verkennen. Het nadeel van de oefenmodus is dat er geen speelgeld of ervaringspunten mee verdiend kunnen worden, Je verliest alleen maar geld vanwege reparatie en kogel kosten.

Stronghold[bewerken]

In patch 9.2 is er ook een nieuwe spelmodus toegevoegd: Strongholds ofwel schermutselingen. Het is een toevoeging voor clans waarmee de clan een virtuele basis kan opbouwen, welke dan weer extra credits of ervaring oplevert of bruikbaar is op de wereldmap van clan-wars.

Tanks[bewerken]

Er zijn tanks van bepaalde landen: de Verenigde Staten, (nazi-)Duitsland, de Sovjet-Unie, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, China, Japan, Tsjecho-Slowakije, Zweden, Polen en Italië. Verder heeft het spel zogeheten Premium Tanks, tanks die meer speelgeld (credits) en meer ervaringspunten (experience) verdienen. Premium tanks kunnen in de online shop worden gekocht, er hoeft niet een lijn van tanks uitgespeeld te worden om een premium tank vrij te spelen, zoals dat met de andere tanks gaat. De tanks zijn onderverdeeld in tiers 1-10, dit zijn niveaus van tank-technologie. Zo kan een speler die net begint met zijn tier 1-tank niet terechtkomen in een tier 10-gevecht met heel geavanceerde tanks.

Verder heeft het spel ook nog naast gewoon speelgeld (credits), goud (gold). Goud is alleen te verkrijgen door online aan te kopen met echt geld, of te verdienen met clanwars en speciale missies. Met goud kan men premium tanks kopen, betere munitie of extra garageruimte om meer tanks te bezitten, verder nog speciale verbruiksmiddelen en camouflage en emblemen.

In een gevecht komen in beide teams tanks van alle landen voor, het is dus niet zo dat slechts twee landen tegen elkaar strijden. Dit omdat elk land zijn eigen slechte en goede eigenschappen met zich meebrengt, en om nationalistische gevoelens niet onnodig aan te moedigen.

Tanks kunnen worden ingedeeld in klassen:

 • lichte tanks (light tanks);
  • Over het algemeen hele snelle, kleine tanks met weinig bepantsering; handig voor verstoppen en vijanden observeren (ook wel "spotten" genoemd). Deze tanks worden vaak 'scouts' of 'spotters' genoemd;
 • middelzware tanks (medium tanks);
  • Tanks die de rollen van lichte tank en zware tanks op zich kan nemen, meestal goed bewapend;
 • zware tanks (heavy tanks);
  • (Zwaar)bepantserde en goed bewapende tanks, variërend gewicht tussen de 29,2 ton tot 190 ton, waardoor ze meestal traag zijn;
 • tankjagers (tank destroyers);
  • Tanks die meestal gebaseerd zijn op de drie bovengenoemde tanks, maar dan met een kanon dat zo zwaar is, dat hij in een open opbouw zit of in een kazematgeschutskoepel;
 • gemechaniseerde artillerie (self-propelled gun);
  • Licht bepantserde, zwakke en meestal trage tanks. Qua uiterlijk verwant aan de antitankvoertuigen, maar dan met een uiterst krachtig krombaangeschut, in tegenstelling tot het gebruikelijke vlakbaangeschut.

Events[bewerken]

Maandelijkse events[bewerken]

Elke maand zijn er een aantal evenementen.

Top of the tech tree[bewerken]

Elke maand is er één tier 10 tank die je met korting kan kopen.

Tier 1 t/m 5 50% korting op aanschaf voertuig.

Tier 5 t/m 8 30% korting op aanschaf voertuig.

Tier 9 t/m 10 20% korting op aanschaf voertuig.

De korting geld alleen voor de credits, spelers moeten alsnog evenveel XP verzamelen om de tank te onderzoeken.

Bij de aanschaf van dat tier-10-voertuig krijgt de speler een bepaald aantal missies waarmee beloningen te verkrijgen zijn.