Worm (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Worm
Worm
Lengte 53 km
Hoogte (bron) 260 - 280 m
Hoogte (monding) 32 m
Verhang −0,98 m/km
Debiet 1,4 m³/s
Stroomgebied 354 km²
Bron Aachener Wald, Aken (Dld.)
Monding Roer, Heinsberg (Dld.)
Stroomt door Duitsland - Nederland
Kerkrade (2003)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Worm (Duits: Wurm) is een zijriviertje van de Roer,[1] gelegen in het grensgebied van de Nederlandse provincie Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
De Worm ontspringt in het Duitse Aken en stroomt door het Wormdal in noordelijke richting vervolgens door de gemeentes Würselen, Herzogenrath, Übach-Palenberg, Geilenkirchen en Heinsberg, om noordelijk van daar in de Roer uit te monden.
Van Herzogenrath tot Übach-Palenberg dient de rivier enkele kilometers lang als grensrivier met de Nederlandse gemeenten Kerkrade (de kernen Haanrade en Eygelshoven) en Landgraaf (de kern Ubach over Worms).

Er zijn verschillende watermolens aan de Worm. Stroomafwaarts gezien zijn dat onder andere:

De verklaring dat het riviertje zijn naam te danken heeft aan warme bronnen, die aan de oppervlakte zouden liggen bij het ontspringen van de Worm, is waarschijnlijk niet juist.

In het gebied van de Worm kan Nivelsteiner zandsteen gewonnen worden, dat gebruikt is als bouwmateriaal. De bovenloop van de Worm heeft tussen Würselen en Herzogenrath steenkoollagen aangesneden, die langs de steile wanden aan de oppervlakte komen. Dit deel van het Wormdal was vanaf de middeleeuwen centrum van steenkoolmijnbouw. Met behulp van waterkracht werden waterpompen en liften aangedreven die steenkoolwinning tot tientallen meters diepte mogelijk maakte. De laatste steenkoolmijn in het Akens steenkoolbekken sloot in 1997.

Zijrivieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zijrivieren zijn onder andere de:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Wurm op Wikimedia Commons.
Zie de categorie Wurm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.