Wormland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
WORMLAND
Oprichting 1935 in Hannover
Oprichter(s) Theo Wormland
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdkantoor Hannover
Producten Herenkleding
Industrie Detailhandel
Website wormland.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wormland (Eigen schrijwijze WORMLAND) is een Duitse winkelketen voor herenkleding met hoofdkantoor in Hannover.

Winkelconcept[bewerken]

De onderneming heeft twee concepten voor verschillende doelgroepen. Het gaat om WORMLAND Men's Fashion Mode für Männer, met filialen in Berlijn, Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München, Neurenberg en in het CentrO in Oberhausen. De filialen worden gekenmerkt door hun ligging in de binnenstad, grote etalages en een oppervlakte van minimaal  1000 m². De andere keten is  THEO dat zich richt op de jongere klanten. Zij voert ook een collectie onder de eigen naam THEO. De THEO-filialen zijn kleiner met een oppervlakte van 300 tot 500 m². Filialen zijn er in Bochum, Bremen, Dortmund, Hannover, Ludwigshafen en Oldenburg.

Historie[bewerken]

Verlichte gevel van het winkelfiliaal van Wormland in Hannover
(Voormalig) winkelfiliaal in Keulen  met het kunstwerk Licht und Bewegung van Otto Piene

De in herenkleding gespecialiseerde onderneming werd in 1935 in Hannover opgericht door de textielhandelaar Theo Wormland. Het bedrijf was gevestigd in de toenmalige Theaterstraße en verhuisde in 1939 naar de Karmarschstraße.[1] In de Tweede Wereldoorlog werd de winkel bij luchtaanvallen op Hannover getroffen en na de oorlog weer opgebouwd. 

De onderneming Wormland stond bekend als Avantgardist der Herrenmode die in Hannover de toon zette op herenmodegebied met haar modieuze chic. In 1953 en 1969 opende Wormland filialen in Keulen en München. Met wekelijks wisselende etalages en de gevel met lichtkunst in Keulen werd hij opgemerkt in de branche.

Na het overlijden van de oprichter in 1983 werden de onderneming en de privékunstverzameling ondergebracht in de Theo-Wormland-Stiftung. In 1990 brande het filiaal in Keulen uit en werd in 1991 heropend. Tot op heden verkoopt men alleen herenmode. Vanaf 2000 werd de onderneming geleid door Oliver Beuthien. In 2015 werd Wormland volledig overgenomen door Ludwig Beck uit München. Beuthien verliet Wormland in 2016 en vertrok naar het modewarenhuis Engelhorn in Mannheim[2]

Literatuur[bewerken]

  • Weltkunst. Aktuelle Zeitschrift fuer Kunst und Antiquitäten, Jaargang 55, bladzijde 426
  • Waldemar R. Röhrbein: WORMLAND, Theo, in: Hannoversches Biographisches Lexikon, Bladzijde 395
  • Waldemar R. Röhrbein: Wormland, Herrenmoden in: Stadtlexikon Hannover, Bladzijde 684–685

Referenties[bewerken]

  1. Waldemar R. Röhrbein: WORMLAND, Theo (siehe Literatur)
  2. , ​Wormland: CEO Oliver Beuthien geht von Bord.

Externe links[bewerken]