Worp van Thabor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Worp van Thabor
Algemene informatie
Ook bekend als Worp Tyaerda van Rinsumageest
Geboren 15e eeuw?
Geboorteplaats Rinsumageest
Overleden 26 februari 1538
Overlijdensplaats Tirns
Land Friesland
Beroep historicus, pastoor
Werk
Genre kroniek
Thema's Geschiedenis van Friesland
Bekende werken De Kroniek van Friesland
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis
Religie

Worp van Thabor (Rinsumageest - Tirns, 26 februari 1538) ook wel bekend als Worp Tyaerda van Rinsumageest, was een Friese kroniekschrijver en een monnik in het augustijnerklooster Thabor te Tirns. Hij is geboren te Rinsumageest op de Tjaarda State.

Hij schreef tussen 1517 en 1538 een kroniek van Friesland, die gedeeltelijk in het Latijn, gedeeltelijk in het Middelnederlands is geschreven.

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

F. Jos. van den Branden en J.G. Frederiks, Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde (1888-1891):

Thaborita (Worperus Tyaerda), Worperus, Vorper van den Geest, - gewoonlijk Worp van Thabor genoemd, werd te Rinsumageest geb., was pastoor in zijn geboorteplaats, werd later Regulier kanunnik te Thabor bij Sneek, waar hij in 1523 prior werd en daar 26 Febr. 1538 overleed. Het Friesch genootschap heeft zijn historischen arbeid uitgegeven onder den titel van: Worperi Tyaerda ex Rensumageest, prioris in Thabor, Chronicorum Frisiae libri tres, [tot 1397] Leov. 1848; Kronijken van Friesland 4de boek, bevattende de geschiedenis van de 15e eeuw, Leeuw. 1850; Vijfde boek bevattende de geschiedenis van het begin der 16e eeuw, 1499-1523, Leeuw. 1871; bezorgd door Dr. J.G. Ottema, die een kort levensbericht daarachter heeft geplaatst, met de noodige opheldering, hoe de kroniekschrijver eerst in 't Latijn schreef, en voor de latere tijdvakken, waarin hij oorkonden moest gebruiken in de landstaal, zich in 't Ned. uitdrukte. Over den auteur en deze jaarboeken liepen de vroegere berichten uiteen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Rinsumageest is de Worp van der Geeststraat naar hem vernoemd.
  • In Sneek is de Worp Tjaardastraat naar hem vernoemd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]