Wouter De Vriendt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wouter De Vriendt
Wouter 7 klein.jpg
Geboren Oostende, 22 juni 1977
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij Groen
Functies
2007 - heden Gemeenteraadslid Oostende
2007 - heden Volksvertegenwoordiger
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wouter De Vriendt (Oostende, 22 juni 1977) is een Belgisch politicus. Hij is fractieleider in de gemeenteraad van Oostende en Kamerlid voor de kieskring West-Vlaanderen bij Groen.

Hij woont samen met zijn vriendin en heeft twee dochters.

Professionele loopbaan[bewerken]

De Vriendt studeerde aan het Koninklijk Atheneum 1 Centrum Oostende en behaalde zijn licentiaat in de politieke wetenschappen aan de VUB. Na zijn studies deed hij onderzoek naar Europese politiek en internationale samenwerking aan de VUB over globalisering, multi-level governance en het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Hij doceerde werkcolleges en begeleidde studenten.

In 2002 werd hij inhoudelijk medewerker bij de Agalev-fractie in het Vlaams Parlement waar hij de internationale thema's ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, asiel en migratie, veiligheid en justitie en internationale economie) opvolgde.

In maart 2005 ging hij daarnaast aan de slag als projectonderzoeker bij de United Nations University in Brugge.[1] Hij deed er onderzoek naar de toekomst van de Benelux in opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Van juni 2006 tot zijn verkiezing in Kamer van Volksvertegenwoordigers was hij attaché (ambtenaar) bij de Dienst Europa voor het Vlaams Parlement.

Politieke loopbaan[bewerken]

De eerste keer dat hij aan een verkiezing deelnam was voor de Vlaamse verkiezingen van 2004. Vanop de tweede opvolgersplaats raakte hij niet verkozen, maar voor het eerst haalde Groen een West-Vlaamse zetel binnen.

Na deze verkiezingen werd hij de nieuwe voorzitter van Groen Oostende.

Gemeenteraad Oostende[bewerken]

Als voorzitter van Groen Oostende was hij lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Met 6% van de stemmen (een stijging met 1,5%) haalde Groen op 8 oktober 2006 een zetel binnen. Op 2 januari 2007 werd Wouter De Vriendt gemeenteraadslid van zijn thuisstad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde hij als lijsttrekker 2089 voorkeursstemmen en steeg zijn partij 4,1% naar 10,1%. Het aantal verkozenen steeg van 1 (na de samensmelting van de SLP en Groen in 2009 zorgde Geert Lambert voor een tweede zetel voor Groen in de oppositie) naar 4. Hij is fractieleider. Groen Oostende werd ook na de verkiezingen door de coalitie van sp.a, CD&V en Open Vld uit het gemeentebestuur gehouden.

Federaal Parlement - De Kamer[bewerken]

Sinds 10 juni 2007 is De Vriendt lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Hij werd herverkozen bij de Belgische federale verkiezingen 2010 als Lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de Ecolo-Groen-fractie[2]. Met 11.302 voorkeursstemmen (tegenover 8.233 bij de Federale verkiezingen van 2007) versterkte hij de positie van Groen! (nu Groen) in de provincie. Bij de Belgische federale verkiezingen 2014 haalde hij 14.700 voorkeursstemmen en kon zo zijn mandaat verlengen.

Zijn inhoudelijke focus ligt bij sociale en internationale dossiers: pensioenen, armoedebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, defensie en de Belgische militaire operaties in het buitenland zoals de ISAF-operatie in Afghanistan, de humanitaire interventie in Libië, de ontmijningsopdracht in Libanon en de antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië. In zijn eerste mandaat was hij ook verantwoordelijk voor buitenlandse zaken waar hij bijzondere aandacht had voor het lot van de Palestijnen en vrede in het Midden-Oostenen het Belgisch beleid in Congo.

Sinds juni 2010 is hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers[3]:

 • voorzitter en vast lid van de Commissie Legeraankopen,
 • vast lid van de Commissie voor de Landsverdediging,
 • plaatsvervanger in de Commissie voor de Sociale Zaken,
 • plaatsvervanger in de Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen,
 • plaatsvervanger in de Commissie Verzoekschriften.

In de legislatuur van 2007-2010[4] was hij vast lid van:

en Plaatsvervanger in:

 • de Commissie voor de Sociale Zaken,
 • de Commissie voor de Landsverdediging,
 • de commissie Europese Aangelegenheden,
 • de Commissie voor de verzoekschriften,
 • de Bijzondere commissie globalisering.

Verenigingsleven[bewerken]

Wouter De Vriendt is actief in het verenigingsleven, zowel binnen als buiten de politiek. Hij is medeoprichter van de actiegroepen Bulldozer en sympathisant/lid van VZW Dement -Oostende vergeet zijn verleden en is actief in het Masereelfonds, Attac en de Vredesbeweging. In de natuurbeweging is hij o.a. lid van Velt en Natuurpunt.

Publicaties[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Volgens zijn website houdt hij van de zee, avontuurlijke (rugzak)reizen en is hij gepassioneerd door Zuid-Amerika en Cuba in het bijzonder.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties