Wouter Hamdorff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wouter Hamdorff
WCHamdorff.jpg
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 12 september 1890
Geboorteplaats Laren
Overlijdensdatum 28 september 1965
Overlijdensplaats Laren
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Wouter Christiaan Hamdorff (Laren, 12 september 1890 - aldaar, 28 september 1965) was een Nederlands architect.

Leven en werk[bewerken]

Het door Hamdorff ontworpen Singercomplex te Laren

Hamdorff werd in 1890 in het Noord-Hollandse Laren geboren als zoon van de stalhouder Christian Hamdorff en van Teunisje Schram. Na zijn opleiding tot timmerman aan de toenmalige ambachtsschool in Utrecht ging hij na zijn militaire diensttijd werken als timmerman en als opzichter. In de avonduren volgde hij een opleiding tot bouwkundig tekenaar. In 1915 werd hij als tekenaar aangesteld door W.M. Dudok, de toenmalige directeur van de dienst publieke werken van de gemeente Hilversum. Na de Eerste Wereldoorlog begon hij een zelfstandig architectenbureau. In de beginperiode van zijn carrière kreeg hij diverse opdrachten van bevriende relaties uit kunstenaarskringen in het Gooi voor wie het zogenaamde atelierhuisjes ontwierp. Tot de kunstenaars die hun atelier annex woning door hem lieten ontwerpen behoorden Henri van de Velde, Karel Joseph Willerding, Anton Smeerdijk en Wilhelm Johan Brandt. Vervolgens kreeg hij ook grotere opdrachten zoals de "Herdershoeve" in Laren (1919-1922). Hamdorff ontwierp als architect diverse gebouwen verspreid over het hele land, maar ook in Duitsland en in Engeland. Tijdens een vijfjarig verblijf in Engeland ontwierp hij zowel landhuizen als flats voor stadsuitbreidingen. Zijn oeuvre omvat onder meer landhuizen (totaal circa 250 stuks), boerderijen, hotels, bedrijven, woningen, warenhuizen, kerken. Veel van zijn werk is onder meer terug te vinden in het Het Gooi. Hij is bijvoorbeeld de architect van het Singer Museum met bijbehorende concertzaal (1953-1956). Ook de gebouwen van het marinecomplex in Den Helder en de gebouwen van het sluizencomplex bij Hagestein (1956-1960) zijn een ontwerp van Hamdorff. Daarnaast ontwierp hij ook interieurs voor schepen, zoals voor het passagiersschip de Rijndam van de Holland-Amerika Lijn. In de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw werkte Hamdorff samen met de Rotterdamse architect Krijgsman. Ook Hamdorffs zoon was in de jaren vijftig als architect bij dit bureau betrokken. Na de Tweede Wereldoorlog werd Hamdorff als inspecteur belast met de wederopbouw van boerderijen in de provincie Zeeland. Hamdorff zou tot 1960 actief zijn als architect.

Hamdorff trouwde op 29 augustus 1916 te Laren met Johanna van den Berg. Uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren, waarvan zijn zoon Jaap ook architect zou worden. Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde hij met Wil Visser. Hij overleed in september 1965 op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren.

Rijksmonumenten[bewerken]

Meerdere van zijn ontwerpen hebben inmiddels de status van rijksmonument verleend gekregen:

Zie ook[bewerken]

Publicaties[bewerken]

  • M.E.Th. Estourgie-Beijer: Wouter Hamdorff. Architect 1890-1965. Laren, Singer Museum, 1989. ISBN 9072853016
  • Vincent van der Sman: Inventaris van het archief W. Hamdorff (1890-1965). Amsterdam, Nederlands Architectuur Instituut, 1992. Geen ISBN