Wouter V van Brienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
08-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Wouter V van Brienne
1275-1311
Graaf van Brienne
Periode 1296-1311
Voorganger Hugo
Opvolger Wouter VI
Hertog van Athene
Periode 1308-1311
Voorganger Gwijde II van la Roche
Opvolger Johanna van Châtillon
Vader Hugo van Brienne
Moeder Isabella van La Roche

Wouter V van Brienne (Brienne-le-Château, 1275 - Halmyros, 15 maart 1311) was enige zoon van Hugo van Brienne en van Isabella van La Roche.

Tijdens zijn jeugd verbleef hij als gijzelaar in Sicilië. Wouter volgde zijn vader in 1296 op als graaf van Brienne.

Hij nam, zoals zijn vader, de wapens op in dienst van Napels, maar hij werd in 1300 gevangengenomen. Pas in 1302 kwam hij vrij. Na de dood van Gwijde II van La Roche, zijn neef langs moederszijde, werd Wouter hertog van Athene. Hij diende daar strijd te voeren tegen de Grieken, die zijn gebied binnenvielen en overwon die met de hulp van de Almogàvers van de Catalaanse Compagnie. Nadien bestreed Wouter de Catalanen, maar leed in Halmyros een beslissende nederlaag in 1311, waarbij hijzelf sneuvelde.

Wouter was in 1306 gehuwd met Johanna van Châtillon (-1354), dochter van Wouter van Porcien, en werd de vader van:

Zie ook[bewerken]

Lijst van graven van Brienne