Woutera Sophie Suzanna van Benthem Jutting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
W.S.S. van Benthem Jutting
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Woutera Sophie Suzanna van Benthem Jutting
Geboren 6 februari 1899
Overleden 22 januari 1991
Geboorteland Nederland
Bekend van mollusken
Standaardafkorting van Benthem Jutting
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Woutera (Tera) Sophie Suzanna van Benthem Jutting (Batavia (Nederlands-Indië), 6 februari 1899 - Middelburg, 22 januari 1991) was een Nederlandse biologe, gespecialiseerd in de malacologie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ze studeerde biologie aan de universiteit van Amsterdam. In 1924 legde ze het staatsexamen af dat haar toeliet om les te geven in het middelbaar onderwijs, maar ze was ondertussen al in 1919 lid geworden van de wetenschappelijke staf van het zoölogisch museum van de universiteit onder de bekende zoöloog Max Wilhelm Carl Weber. Hij spoorde haar aan om de taxonomie en ecologie te bestuderen van mollusken in Nederland en Nederlands-Indië. In 1930-32 verbleef ze in Java en was er curator van het zoölogisch museum van Buitenzorg. Ze maakte er ook velduitstappen om mollusken te verzamelen.

In 1932 keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze haar post aan het universitaire museum terug opnam, die ze tot aan haar pensioen in 1964 bekleedde.

Ze onderzocht diverse collecties verzameld in het gebied van de Indische Archipel, Nieuw-Guinea en het Maleisisch schiereiland, waarbij ze verscheidene nieuwe soorten beschreef. In 1935 stuurde het Raffles Museum uit Singapore haar een collectie zoetwatermollusken op voor onderzoek. Dat bracht drie nieuwe soorten aan het licht (Cyclotus umbraticus, Hypselostoma piconis en Gyliotrachela depressispira)[1].

Ze nam ook deel aan het faunistische en ecologische onderzoek van de Zuiderzee die na de bouw van de Afsluitdijk van een zout- naar een zoetwatermilieu evolueerde.

In 1945 huwde ze de bioloog Pieter Jacobus van der Feen, maar ze bleef onder haar geboortenaam publiceren om geen verwarring te stichten bij de auteursaanduidingen.

Ze was een aantal jaren redacteur van Basteria, het tijdschrift van de Nederlandse Malacologische Vereniging. In 1959 organiseerde ze ter gelegenheid van het vijfentwintigjarige jubileum van de vereniging een internationaal symposium in Amsterdam, in samenwerking met haar collega Carel Octavius van Regteren Altena en het bestuur van de vereniging. Dat kreeg later een vervolg in de vorm van het European Malacological Congress dat in verschillende Europese steden is georganiseerd. Ze publiceerde artikelen in Basteria en andere vaktijdschriften, en schreef ook enkele bijdragen aan Fauna van Nederland, een reeks uitgegeven door de Nederlandse Dierkundige Vereniging.

In 1961 werd ze benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. In 1964 kreeg ze een eredoctoraat van de Justus Liebig-Universiteit van Gießen.

Beschreven taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de soorten die van Benthem Jutting wetenschappelijk beschreef zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]