Wrattenkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wrattenkameleon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Chameleon in Berenty Madagascar 0001.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Furcifer
Soort
Furcifer verrucosus
Cuvier, 1829
Afbeeldingen Wrattenkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wrattenkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De wrattenkameleon[2] (Furcifer verrucosus) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[3]

Naam[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Georges Cuvier in 1829. Ook werd de wetenschappelijke naam Chamaeleo verrucosus gebruikt. De soort wordt ook wel stekelkameleon genoemd en een andere benaming is reuzenkameleon, maar deze laatste naam wordt voor wel meer soorten gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De wrattenkameleon heeft een typische keelkam en prominente oogkammen.

Met een maximale lengte van ongeveer 50 centimeter is het niet eens een van de grootste soorten. De wrattenkameleon is eenvoudig te herkennen aan de grove stekels op de rugkam en de rij knobbels op de flank. Een oorkwab ontbreekt en de nekkam staat naar achteren gericht en eindigt in een punt. De oogkam steekt ver naar voren waardoor het lijkt of de ogen dieper liggen, het lichaam is minder gedrongen veel andere soorten. De wrattenkameleon heeft een stekelige keelkam en een lichtblauw tot -groen gekleurde keelzak die opgezet kan worden om te imponeren. De buik is meestal geel tot groen en de kleuren van de rest van het lijf variëren doordat deze soort zoals alle kameleons sterk van kleur kan veranderen.

Voortplanting[bewerken]

Mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten wat meer egale en rustige kleuren hebben en veel kleiner blijven. Ook zijn de stekels kleiner en korter bij het vrouwtje. Als de vrouwtjes in een vruchtbare periode zitten, laten ze dat zien aan het veranderende kleurenpatroon. Na de bevruchting worden de vrouwtjes erg donker en zijn ze agressief tegen mannetjes.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Leefgebied

De wrattenkameleon komt endemisch voor op het eiland Madagaskar en leeft in matig vochtige gebieden met een dichte vegetatie waarin wordt geschuild en gejaagd. Het voedsel bestaat uit insecten maar ook kleine zoogdieren worden gegeten. Deze soort is ondanks de lengte erg schuw en kan de hele dag doodstil op een tak doorbrengen, al zonnend, schuilend of loerend op een prooi.

Bronvermelding[bewerken]