WuWa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehuis voor eenpersoonshuishoudens van architect Hans Scharoun

De WuWa was de door de Silezische afdeling van de Deutsche Werkbund georganiseerde Wohnung- und Werkraumausstellung (woning- en utiliteitsbouwtentoonstelling) in Breslau. De tentoonstelling, die een aantal opvallende, nog steeds bestaande woningen opleverde, vond plaats in 1929. Op twee plaatsen in de stad werden gebouwen neergezet, onder meer in de omgeving van de in 1913 geopende Jahrhunderthalle. De organisatoren waren vooral Heinrich Lauterbach en Adolf Rading

De gebouwde woningen[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal werden er 37 modelwoningen gebouwd, in allerlei soorten: vrijstaande eengezinswoningen, twee-onder-één-kap woningen en rijtjeshuizen, en appartementgebouwen. Een van de ontwerpen van de hand van een van de organisatoren van de tentoonstelling Adolf Rading, een flatgebouw, werd vanwege bedenkingen van de lokale afdeling van Bouw- en Woningtoezicht slechts tot de vierde verdieping opgetrokken. Een ander resultaat van deze WuWa was de eerste split-level woning die ooit gebouwd is: een zogenaamd Ledigenheim (een tehuis voor eenpersoonshuishoudens). Bij de opzet van de bouwterreinen werden ook enkele groenvoorzieningen aangelegd en zelfs bouwde men een kleuterschool. Deze houten kleuterschool brandde echter in 2006 af. Aan ruimtelijke ordening werd bij de aanleg van de WuWa-terreinen verder echter nauwelijks aandacht besteed, zodat het geheel nu een chaotische indruk maakt.

Geschiedenis van de WuWa-bouw na WO II[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog, toen Breslau het Poolse Wrocław werd, gingen de woningen over in de handen van nieuwe Poolse bewoners, met een pachttijd van 99 jaar. Veel woningen werden omgebouwd, enkele zelfs afgebroken. De twee grotere behuizingen kregen uiteindelijk een functie als studentenflat en hotel.

Deelnemers aan de WuWa[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de WuWa namen de volgende architecten deel:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Auf dem Weg zum Neuen Wohnen: die Werkbundsiedlung Breslau 1929. Basel, Boston, Berlijn, 1996. ISBN 3-7643-5420-8

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie WUWA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.