Wulagasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wulagasaurus dongi is een plantenetende dinosauriër behorend tot de groep van de Hadrosauridae die tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De soort werd in 2008 beschreven door Godefroit. De geslachtsnaam is afgeleid van Wulaga, de naam van de locatie. De soortaanduiding eert de Chinese paleontoloog Dong Zhi-Ming.

Het fossiel, holotype GMH W184, bestaat uit een rechteronderkaak. Ander toegeschreven materiaal omvat schedeldelen, schouderbladen, borstbenen, bekkendelen en dijbenen van verschillende individuen. De resten stammen uit het Maastrichtien (i.c. 67 miljoen jaar oud) van de Yuliangze-formatie in de provincie Heilongjiang in Mantsjoerije.

Een voorlopige kladistische analyse plaatst Wulagasaurus zeer basaal in de Hadrosaurinae, wat gezien de late tijd waarin hij voorkomt een lange verborgen ontwikkelingslijn veronderstelt van zo'n vijftien miljoen jaar. De soort zou wijzen op een Aziatische oorsprong van de Hadrosaurinae, waarvan de andere bekende soorten uit Noord-Amerika stammen, en het suggereert dat hetzelfde geldt voor de Hadrosauridae als geheel omdat de Lambeosaurinae ook van oorsprong Aziatisch lijken te zijn. In de groeve is ook veel lambeosaurine materiaal opgegraven, waarvoor een aparte soort benoemd is: Sahaliyania.

Een opmerkelijke eigenschap van Walugasaurus is de lengte van zijn kaken; de relatief langste die tot nu toe bekend zijn van enige hadrosauriër. De functie hiervan is onbekend.

Literatuur[bewerken]

  • Godefroit, P., Hai, S., Yu, T. en Lauters, P, 2008, "New hadrosaurid dinosaurs from the uppermost Cretaceous of north−eastern China", Acta Palaeontologica Polonica 53 (1): 47–74