Wulfstan II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wulfstan II
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Overleden 28 mei 1023
Plaats York, Engeland
Kerkelijke carrière
1003 - 28 mei 1023 Aartsbisschop van York
Successie
Voorganger Ealdwulf
Opvolger Ælfric Puttoc
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Wulfstan, (soms Lupus[1]) (overleden op 28 mei 1023) was bisschop van Londen, bisschop van Worcester en aartsbisschop van York.

Biografie[bewerken]

Men gelooft dat hij zijn ecclesiastische carrière begon als benedictijns monnik. Hij werd bisschop van Londen in 996. In 1002, werd hij tegelijkertijd verkozen tot bisschop van Worcester en het bisdom van York. Hij behield beide posities tot 1016, toen hij zijn positie in Worcester opgaf.

Samen met Ælfric van Eynsham is hij een van de voornaamste auteurs in de periode van de benedictijnse reformatie in Engeland. Het was waarschijnlijk tijdens zijn verblijf in Londen, toen hij bekend werd als schrijver van preken, of homilies, over antichrist, waarin hij zijn grote vaardigheid in het schrijven van retorisch proza toont. Hij gebruikte een ritmische vorm met alliteratie. De preken werden in het Oudengels geschreven, ook al zijn ze bekend geworden onder hun Latijnse namen. In 1014, schreef hij, als aartsbisschop van Londen, zijn meest bekende werk, een homilie welke hij Sermo Lupi ad Anglos (De preek van de Wolf tot de Engelsen), waarin hij de Denen afschilderde als een straf van God gericht aan de Engelsen voor hun zonden. Meerdere van zijn preken beschrijven de laatste dagen en de komst van de Antichrist.

Tijdens de regering van Ethelred II en Knoet de Grote was zijn taak het opschrijven van de Engelse wetten, zowel wereldse als kerkelijke. Het ziet ernaar uit dat hij bij het hof een belangrijke positie bezat.

Verwante namen[bewerken]

Wulfstan II moet niet verward worden met Wulfstan I, aartsbisschop van York, noch met Sint Wulfstan, bisschop van Worcester.

Referenties[bewerken]

  1. Wormald "Wulfstan (? – 28 May 1023)" Oxford Dictionary of National Biography Online Edition bezocht op 10 november 2007

Externe links[bewerken]

  • Sermo Lupi ad Anglos (in het Oudengels en modern Engels)
  • Sermo Lupi ad Anglos in Baker's Old English Aerobics Reader, voor een woord-voor-woord vertaling van Oudengels, naar modern Engels met grammaticale gegevens.