Wuppie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WK Wuppies
CDA-wup op een computer in de CDA-afdeling bij de Tweede Kamer

Een Wuppie (in Amerika beter bekend onder de naam weepul) is een klein en pluizig wezen met ogen, een staart en grote platte voeten die direct onder het lijf lijken te zitten. Andere lichaamsdelen ontbreken meestal, al komen andere accessoires, zoals voelsprieten, armen, een neus of een petje, voor. De Wuppies worden met de hand geplakt, waardoor de voetjes, oogjes en eventuele andere onderdelen nooit op dezelfde plek zitten.[bron?] Wuppies worden vaak gebruikt als reclamemiddel, hiervoor worden ze vaak voorzien van een bedrukt lint, de 'staart'. Op de staart staat altijd wel iets geschreven, soms een of andere site, maar meestal staat de naam van de wuppie erop.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Wuppie werd naar eigen zeggen bedacht door zanger Pierre Kartner en is een backroniem voor "World Unique Promotional Product Identity & Emotion". Het Nederlandse promotiebedrijf Interall Group exporteert de Wuppie anno 2006 naar 25 landen. De Wuppie wordt gefabriceerd in Roemenië en China.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor de Wuppie ontstond toen Tom Bodt en Eduard van Wensen in de jaren 70 een trip naar de Verenigde Staten maakte en daar de "weeple" tegen het lijf liepen. De weeples waren kleine katoenen balletjes met oogjes en in die periode een rage in de Verenigde Staten. Bodt en van Wensen zagen potentie in het object als verkoopproduct en introduceerden het aan het begin van de jaren 80 in Nederland. In de zoektocht naar iemand die het product goed op de markt kon zetten, kwam het bureau uit bij de Nederlandse zanger Vader Abraham (Pierre Kartner), die enige tijd daarvoor ook al een groot succes had met liedjes over smurfen. Vader Abraham was op dat moment zelf ook op zoek naar een nieuw object om "'t Smurfenlied" mee te kunnen evenaren. In een interview met marketingvakblad PromZ in 2007 zei Bodt dat Kartner aanvankelijk weinig zag in de wuppies. "Ik zat al een half uur te praten als Brugman met een geopende koffer vol wuppies toen de vrouw van Pierre Kartner de kamer binnenkwam. 'Ah goh, wat een leuke dingetjes!' zei ze. Dat trok Kartner over de streep." De zanger bracht in samenwerking met het promotiebedrijf vervolgens de lp "De Wonderlijke Wuppiewereld" uit met liedjes over Wuppies, waarmee hij met het nummer "Wij zijn de Wuppies" in de zomer van 1981 een bescheiden hitje scoorde dat de 21ste plaats behaalde in de Nederlandse Top 40.

Wuppies en het WK voetbal 2006[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2006 startte supermarktketen Albert Heijn een actie met Wuppies naar aanleiding van de oranjegekte rond het WK voetbal. Het bedrijf liet 15 miljoen Wuppies produceren (in de kleuren rood, wit, blauw en oranje), die onder het motto "Wup Holland Wup" aan haar klanten werden uitgedeeld bij een besteding van 15 euro aan boodschappen. De oplage van de oranje Wuppies telde 7,5 miljoen oranje exemplaren; van elke andere kleur waren 2,5 miljoen exemplaren geproduceerd. Aan de Wuppie vond men een lintje met een spaarpunt. Wanneer men 3 spaarpunten opplakte en inleverde, kreeg men tegen bijbetaling van €2,49 een grote, pluizige, oranje "Megawup". Van deze Megawuppen zouden er 700.000 geproduceerd zijn, die daarvoor vanuit China naar Nederland werden geëxporteerd. De Wuppie-actie werd gepromoot met het voor deze gelegenheid geschreven 'Wuppie-lied' waarvan de tekst sloeg op het WK. Het lied, dat geschreven werd op de wijs van een oud club- of voetballiedje, werd in z'n geheel vertoond met videoclip in reclameblokken rondom de WK-wedstrijden. Het refrein bevat de pakkende zin 'Met een Wuppie Wuppie Wuppie winnen wij dat wereldcuppie, Ja we worden kampioen!'.

De Megawup verscheen bij meerdere mensen op het dashboard in de auto, en ook verschillende trouwauto's ontkwamen niet aan de hype. In de media verschenen de Wuppen opvallend vaak: Zo bereikte een winkeldiefstal in de Albert Heijn de landelijke pers, die gepleegd was door twee pubers die wel graag een Wup wilden hebben, maar niet van plan waren om hiervoor boodschappen af te rekenen, en werd breed uitgemeten hoe een dame met vier Megawuppen op haar dashboard bijna een boete kreeg van 130 euro, doordat de Wuppen haar het zicht op de weg zouden hebben ontnomen. Verder bracht Radio 2 het bericht dat er auto's zouden zijn opengebroken waarin zich Wuppen bevonden, en zou ook een schoolklas in Den Haag haar Wuppen door een inbraak zijn kwijtgeraakt.

Op 16 juni maakte Albert Heijn bekend dat de rage zo groot was dat de Wuppies zo goed als op waren. De actie werd voortgezet met plakplaatjes. Een Wuppie-plakplaatje verving de kleine Wuppie en een Wuppiestickervel verving de Mega Wup. De vraag naar de échte Wuppies, met name naar de Megawup, bleek echter zodanig groot dat mensen hun toevlucht zochten naar veilingsites, waar inmiddels vele Wuppies en Megawuppen voor flinke bedragen werden aangeboden. Volgens een inschatting van de website MarketingTribune, gepubliceerd in het vaktijdschrift "Distrifood" was het "uitverkocht raken" van de Wuppies echter een marketingtruc. De Wuppies konden alleen zo snel op zijn als de omzet van Albert Heijn in de openingsweek van het WK vier keer zo hoog was uitgevallen als normaal, hetgeen nogal onwaarschijnlijk is. Niet bekend is of bij deze inschatting ook is gekeken naar de hoeveelheid Wuppies die gebruikt zijn voor het maken van reclamemateriaal, in hoeverre Albert-Heijnmedewerkers eenvoudiger aan een Wuppie konden komen en of is meegenomen dat Wuppies bij het ene filiaal al op waren, terwijl ze bij andere filialen nog volop verkrijgbaar waren.

Hoewel Nederland in de achtste finale van het WK-voetbal reeds was uitgeschakeld, werd er verwacht dat de Wuppierage nog enige tijd zou aanhouden. De pers wist te melden dat winkels als Xenos, Blokker en de Hema in navolging van Albert Heijn ook Wuppies zouden gaan verkopen. Bij Interall Group, dat de rechten van de speeltjes bezit, zijn inmiddels een miljoen stuks besteld. De bolletjes moeten uit China en Roemenië komen. Via verschillende media werden mensen gezocht die, voorzien van een lijmpistool, wilden meehelpen om de geleverde Wuppies te voorzien van hun ogen, voelsprieten en voetjes. Of ook de populaire grote Wuppies opnieuw verkrijgbaar zullen zijn, is nog onbekend.

Anderen probeerden mee te liften op de hernieuwde populariteit van de wuppie. Entertainer Johan Vlemmix bracht de single 'Allemaal wuppies' uit, maar werd door Interall voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op het merkrecht. Ook vond het bedrijf dat Vlemmix de wuppie in verband bracht met drankmisbruik. De rechter oordeelde inderdaad dat Vlemmix de copyrights had geschonden, en het lied niet meer mocht zingen en verkopen.

Meer wuppies[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2006 kwamen winkelketens Albert Heijn en Blokker met Sint- en Piet-wuppies.

Op 29 april 2007 deelde de Supportersvereniging PSV wuppies uit ter ere van het behaalde landskampioenschap. De rode wuppies houden een Kampioensschaal omhoog en hebben de tekst "PSV 20x landskampioen!, het kan niet vaak genoeg" op het lintje staan. Op 20 april 2008 herhaalde PSV de wuppieactie. Ditmaal witte wuppies met kampioenschaal en de tekst "en dat is 21" op het lintje. Ook de kledingwinkel Wibra verkoopt nog Wuppies.

In 2013 keerden de wuppies nogmaals terug bij Albert Heijn, ditmaal als Koningswuppies. Deze waren oranje met een gouden kroontje en op het lintje stond 'Dinsdag 30 april 2013', de datum van de troonswisseling.