Wurster Nordseeküste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wurster Nordseeküste
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Wurster Nordseeküste
Wurster Nordseeküste (Nedersaksen)
Wurster Nordseeküste
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Cuxhaven
Coördinaten 53° 47′ NB, 08° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 181,73 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
17.101
(94 inw./km²)
Hoogte 21 m
Burgemeester Marcus Itjen (partijloos)
Overig
Postcode 27639
Kenteken CUX
Gemeente 8 Ortsteile
Opgericht 01-01-2015
Gemeentenr. 03 3 52 061
Locatie van Wurster Nordseeküste in Cuxhaven
Kaart van Wurster Nordseeküste
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Wurster Nordseeküste is een Duitse gemeente, die door gemeentelijke herindeling is ontstaan op 1 januari 2015. De gemeente ligt in de deelstaat Nedersaksen.

Door de gemeentelijke herindeling is Nordholz samengevoegd met de zeven deelnemende gemeenten aan het samenwerkingsverband Samtgemeinde Land Wursten. Dit verband bestond uit de gemeenten Cappel, Dorum, Midlum, Misselwarden, Mulsum, Padingbüttel en Wremen. De gemeenschappelijke regeling van de zes gemeenten zal tegelijkertijd worden ontbonden. De nieuwe gemeente zal als "eenheidsgemeente" deel uitmaken van de Landkreis Cuxhaven.

Een eenheidsgemeente duidt aan dat de gemeente zelfstandig alle taken uitvoert, in tegenstelling tot een Samtgemeinde dat contractueel één of meerdere taken uitbesteedt aan de overkoepelende gemeenschappelijke regeling.

Reden fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond voor de herindeling is de zwakke financiële positie van de afzonderlijke gemeenten, die op de lange termijn niet zonder fusie opgelost kon worden. Historisch gezien kennen de afzonderlijke gemeenten een met elkaar verbonden geschiedenis. Sinds de middeleeuwen werken de plaatsen samen tegen stormvloeden en werden de eerste dijken gezamenlijk aangelegd. Het gemeentebestuur van Wurster Nordseeküste zetelt in zowel Dorum als Nordholz. De gemeente heeft een oppervlakte van circa 182 km², en telt bijna 17.000 inwoners (stand 30 september 2011).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Wurster Nordseeküste ligt in het noorden van Nedersaksen, ten noorden van de monding van de Wezer in de Noordzee. Buurgemeenten zijn Cuxhaven in het noorden, Wanna in het noordoosten en de eveneens op 1 januari 2015 gevormde gemeente Geestland in het oosten en zuiden. Bremerhaven ligt ongeveer 19 kilometer ten zuiden van de gemeente.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente omvat de volgende dorpen en gehuchten:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]