Wyers (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
21-02-2017

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: NE, uit dit artikel valt niet af te leiden of het geslacht ook E is. Twee zwaluwen maken nog geen zomer.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Wyers (ook: Wijers en: Weijers) is een Nederlands patriciërsgeslacht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Limburg.

Geschiedenis[bewerken]

Stamvader is Arnoldus (Arndt) Wyers, geboren te Merkelbeek omstreeks 1575, vestigt zich te Meerssen, herbergier en landbouwer aldaar, gegoed te Merkelbeek en te Meerssen, eigenaar van het "Huys in de Steghe".

De familie Wyers bracht behalve politici en geleerden ook ondernemers voort. Bekende ondernemingen zijn de textielfirma J.P. Wyers (1797-2005) en de distilleerderijfirma H.C. Wijers.

De familie is opgenomen in de reeks Nederland's Patriciaat van het Centraal Bureau voor Genealogie, jaargangen 32 (1946), 60 (1974) en 93 (2014).

Enkele telgen[bewerken]

Familiewapen I

Arnoldus (Arndt) Wyers (ca. 1575-ca. 1630), herbergier en landbouwer

 • Petrus Wyers (ca. 1607-1693), burgemeester van Meerssen
  • Arnoldus (Aert) Wyers (1634-1717), burgemeester van Houthem, schonk schuttersschild in 1671
   • Ludovicus (Lodewijk) Wyers (1662-1703), landbouwer
    • Franciscus Wyers (1699-1758), landbouwer
     • Ludovicus (Lodewijk) Wyers (1731-1793), landbouwer
      • Johannes Petrus Wyers (1770-1848), vestigt zich te Dordrecht, oprichter (1797) firma J.P. Wyers, winkeliers in wollen en katoenen stoffen te Dordrecht

Familiewapen[bewerken]

I: In rood een zilveren zwaan met gouden snavel, zwemmend op zilver golvend water, blauw geschaduwd. Helmteken: een uitkomende zilveren zwaan met gouden snavel en gespreide vleugels. Dekkleden: zilver en rood.

II: In goud drie rode bisschopshoeden. Helmteken: een rode bisschopshoed tussen een vlucht van rood en goud. Dekkleden: rood, gevoerd van goud.

Het eerste familiewapen komt voor het eerst voor op een zilveren schuttersschild dat Arnoldus (Aert) Wyers (1634-1717) aan de schutterij schonk als schutterskoning van Meerssen op 3 mei 1671. het tweede wapen wordt sinds de 19e eeuw door de meeste leden van dit geslacht gevoerd, hoewel het ontleend is aan een geslacht Wyers uit Eijsden waarmee geen verband is aangetoond.