Wyler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Wyler (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Wyler.
Wyler
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wyler
Wyler
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Kreis Kleef
Gemeente Kranenburg
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (1 mei 2008) 498
Foto's
Nieuwe en oude kerk van Wyler
Nieuwe en oude kerk van Wyler
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Het oude douane gebouw in Wyler

Wyler (in het Nederlands ook Wijler) is een dorpje in de Duitse gemeente Kranenburg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Nijmegen. Het plaatsje heeft 517 inwoners (2007).

Wyler ligt in de Duffelt, ten zuidoosten van de Duivelsberg (in het Duits Wylerberg genoemd) en het Wijlermeer. Het dorp ligt aan de weg Bundesstraße 9 die ten noorden van Wyler overgaat in de Nederlandse N325 richting Ubbergen en Nijmegen. Wyler ligt aan het Streekpad Nijmegen, de Jacobsweg (pelgrimsroute) van Millingen aan de Rijn naar Maastricht. Met het openbaar vervoer is het dorp bereikbaar met de buslijnen 57 en 58 tussen Nijmegen en Kranenburg.

Wyler werd in 1945 een zelfstandige gemeente maar ging op 1 juli 1969 op in de gemeente Kranenburg.

De oudste vermelding van Wyler stamt uit 1223 maar de geschiedenis van het dorp gaat terug tot de Romeinse tijd.[1] Tijdens Operatie Market Garden landden Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 bij Wyler.[2] De Amerikaanse troepen streden voor het bezit en behoud van de strategisch gelegen Duivelsberg, ten noordwesten van Wyler. Het dorpje raakte zwaar beschadigd toen het op 8 februari 1945, tijdens Operatie Veritable, door Canadese troepen werd ingenomen. Hierbij verloren 17 Canadese soldaten het leven. De kerktoren van de oude kerk ging verloren maar werd na de oorlog weer hersteld.

In 1949 werd de Duivelsberg, die deel was van de gemeente Wyler, geannexeerd door Nederland. De Duivelsberg werd niet teruggegeven door Nederland in 1963.