Wyneke Jordans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wyneke Jordans
Wyneke Jordans
(foto: Marco Borggreve)
Geboren 1953
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) pianiste
Instrument(en) piano
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Wyneke Jordans (Venlo, 1953) is een Nederlands pianiste.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jordans komt uit een muzikale Venlose familie en kreeg de eerste pianolessen op 4-jarige leeftijd van haar moeder. Daarna werd ze door grootvader Theo Jordans – dirigent, organist en pianoleraar – en vader Wieke Jordans – eveneens dirigent en pianodocent – opgeleid voor het conservatorium.

Als afsluiting van haar studie bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam behaalde ze het diploma Uitvoerend Musicus.

Sindsdien treedt Wyneke Jordans met name voor het voetlicht in het pianoduo Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar. Als quatre-mainsduo, als duo op twee piano's en in samenwerking met diverse ensembles treden ze sinds 1977 veelvuldig op. Veel is samengewerkt met de Slagwerkgroep Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, het Berliner Philharmonischer Chor, met de vocale groep "Quink", het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna en verschillende Nederlandse symfonieorkesten. In de loop der jaren hebben zij zich ontwikkeld tot een hechte eenheid. Concertreizen voerden hen door Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Azië. Ze waren het eerste quatre-mainsduo met een tournee door China (2005 en 2006).

Jordans vervulde gastdocentschappen aan diverse Nederlandse conservatoria.

Behalve aan het grote repertoire voor quatre-mains en voor twee piano's besteedt het duo ook aandacht aan Nederlandse muziek en aan vele bewerkingen van oorspronkelijk voor andere instrumenten geschreven composities.

Naast deze activiteiten specialiseerden Jordans en Van Doeselaar zich in het bespelen van de fortepiano. Als fortepianoduo gaven zij recitals en masterclasses op onder meer het Festival Oude Muziek Utrecht, het Festival van Vlaanderen, Antverpiano, het York Early Music Festival en de Berliner Tage für Alte Musik. In 1993 kwam een samenwerking met de BBC tot stand, die resulteerde in een serie van zeven opnamen en concerten op zowel historische als moderne piano's.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1985: publieksprijs van de Sonesta Koepelzaal te Amsterdam
  • 2006: vanwege hun grote verdiensten voor de Franse muziek werden zij door het genootschap Arts-Sciences-Lettres te Parijs onderscheiden met een zilveren medaille.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pianoduo Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar
(foto: Marco Borggreve)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]