Wynental en Suhrentalbahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wynental en Suhrentalbahn
Algemene informatie
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Actief 1958 - 2002
Beheer
Trajecten diverse zie tekst
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Wynental- und Suhrentalbahn

De Wynental en Suhrentalbahn (afgekort: WSB) was een Zwitserse spooronderneming in kanton Aargau en tegenwoordig onderdeel van AAR Bus+Bahn (AAR).

Geschiedenis[bewerken]

De Wynental en Suhrentalbahn (WSB) is ontstaan door een fusie op 24 juni 1958 van de Wynentalbahn (WTB) en de Aarau-Schöftland-Bahn (AS)

In 2002 werd een samenwerkingsverbond tussen de Wynental en Suhrentalbahn (WSB) en het busbedrijf Aarau (BBA) als AAR Bus+Bahn opgericht. AAR Bus+Bahn bediend nu een groot gebied in kanton Aargau.

Trajecten[bewerken]

Goederenvervoer[bewerken]

Voor het vervoer van normaalsporige goederenwagens werd in Suhr en Oberentfelden een rolbok-installatie gebouwd. De rolbokken worden gebruikt op het traject tussen Suhr en Menziken en tussen Oberentfelden en Schöftland. Hier konden de goederenwagens van het net van de SBB worden uitgewisseld. Hier op vond het lossen en laden waardoor de rolbokken nog inzetbaar waren voor het behandelen van andere goederenwagens.

Elektrische tractie[bewerken]

De trajecten van de Wynentalbahn (WTB) en de Schöftland Aarau-trein (AS) werden geëlektrificeerd met een spanning van 750 volt gelijkstroom.

Literatuur[bewerken]

  • Eisenbahnatlas Schweiz. Schweers + Wall, Aachen 2004, ISBN 3-89494-122-7.
  • Peter J. Walker: Rails through the Suhre and Wyna Valleys, Switzerland. Part 1: History, Early Development and Near-Disaster. Light Railway Transport League, London 1964

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]