Wyoming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Wyoming (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Wyoming.
State of Wyoming
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Wyoming Zegel van Wyoming
(Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA WY.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 253.554 km²
(0,7% water)
Inwoners 568.158 (2,26 inw/km²)
Hoofdstad Cheyenne
Politiek
Gouverneur Matt Mead (R)
Overig
Tijdzone Mountain Standard Time (UTC-7)
Toegetreden 10 juli 1890
Bijnaam Equality State
Detailkaart
National-atlas-wyoming.PNG
Foto's
Pilot Peak en Index Peak in Shoshone National Forest
Pilot Peak en Index Peak in Shoshone National Forest
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Wyoming is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Equality State", zoals de bijnaam luidt, is WY. De hoofdstad is Cheyenne.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied dat nu Wyoming heet werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Daarna was de regio lang in Franse handen. Het grootste gedeelte van de staat werd in 1803 door de Verenigde Staten verworven via een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten. Op 10 juli 1890 werd Wyoming formeel, als 44ste, een staat van de Verenigde Staten. De staat is vernoemd naar de Wyoming Valley in Noord-Oost Pennsylvania, waar naar verluidt de eerste kolonisten in de staat vandaan kwamen.

In 1869 was Wyoming de allereerste regio in de Verenigde Staten die het vrouwenkiesrecht invoerde.

Geografie[bewerken]

De staat Wyoming beslaat 253.554 km², waarvan 251.706 km² land is. Wyoming en Colorado zijn de enige staten die exact rechthoekig zijn, de kromming van het aardoppervlak buiten beschouwing gelaten[bron?]. Wyoming ligt in de Mountain-tijdzone.

Wyoming grenst in het noorden aan de staat Montana, in het westen aan Idaho en Utah, in het oosten aan South Dakota en Nebraska en in het zuiden aan Colorado.

De belangrijkste rivier is de North Platte River. De grootste meren zijn Yellowstone Lake, Jackson Lake en het Flaming Gorge Reservoir (ontstaan na de aanleg van de Flaming Gorgedam).

Wyoming wordt doorsneden door de Rocky Mountains. Grote delen van de staat zijn dan ook erg bergachtig. Het hoogste punt is de top van Gannett Peak (4207 m). In het oosten van de staat ligt een klein deel van de Black Hills, die voor de rest in South Dakota liggen. De Black Hills worden omringd door de vlakke Great Plains. Een bekende berg in Wyoming is Devil's Tower, in feite een 386 meter hoge monoliet waarvan de top zich 1558 meter boven zeeniveau bevindt.

Wyoming is rijk aan natuurschoon. In het noordwesten van de staat ligt het beroemde Yellowstone National Park, dat onder andere veel geisers telt. Ten noorden van de plaats Jackson bevindt zich het National Elk Refuge, een reservaat waar elk jaar duizenden wapiti's overwinteren. In de staat bevinden zich ook veel van de laatste wilde paarden.

De vermoedelijk allereerste vondst van dinosauriërfossielen in Wyoming werd gedaan bij Como Bluff in 1878, een gevolg van de aanleg van de Union Pacific-spoorlijn. De plaats heet nu ook wel Dinosaur Graveyard.

In Wyoming is de zwartvoetbunzing, een lang in het wild uitgestorven marterachtige, opnieuw uitgezet.

Het kleinste dorp in Wyoming is het dorpje Buford. Het dorpje telt op dit moment 1 inwoner.

Demografie[bewerken]

In 2005 telde Wyoming 509.294 inwoners (2,0 per km²) en in 2012 576.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid is in Wyoming, na Alaska, het laagst van alle vijftig staten. Het totale bevolkingsaantal is het laagst van alle staten. De grootste stad is hoofdstad Cheyenne, in het zuidoosten. In het westen van de staat bevindt zich het grote Wind River Indianenreservaat.

Volgens de volkstelling van 2010 was 90,7% van de bevolking blank (85,9% niet-Latino blanken), 0,8% Afrikaans, 2,4% Indiaans, 0,8% Aziatisch, 0,1% Pacifisch en 2,2% was afkomstig van twee of meer rassen. 8,9% van de bevolking was Latino.

Chinese Amerikanen[bewerken]

Wyoming kende vroeger een levendige Chinese gemeenschap. Tegenwoordig is er nog maar weinig van terug te vinden van de gemeenschap en leven er weinig Chinese Amerikanen in deze staat.

Chinese migranten gingen in de 19e eeuw naar Wyoming om te werken als spoorwegbouwer of mijnwerker. Door raciale onlusten in 1885 werden 28 Chinezen vermoord en ongeveer honderd huizen van Chinese migranten in brand gestoken. Later migreerden vele Chinezen naar San Francisco om goudzoeker te worden.[1]

Economie[bewerken]

Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 20 miljard dollar. Met een BBP van 47.400$ is de staat een van de rijkste van de VS. Wyoming staat 6de in de rangschikking van staten met de hoogste levenskwaliteit (2006).

De belangrijkste economische sectoren zijn de mijnbouw en het toerisme.

De staat is een van de veiligste van de Verenigde Staten en staat onderaan in de ranglijst qua misdaad. Wyoming investeert 243$ per inwoner aan politie en rechtsondersteuning.

Wyoming heeft een van de laagste belastingen in de VS: er worden geen inkomstenbelasting, geen vennootschapsbelasting en geen erfbelasting geheven. De "sales tax", een belasting op de consumptie, bedraagt er 4%. De county's mogen maximaal een eigendomsbelasting van 1,2% opleggen, de staat kan tot 0,8% van het eigendom belasten.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Wyoming voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wyoming is onderverdeeld in 23 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Wyoming

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. In 2010 is Matt Mead van de Republikeinse Partij verkozen tot gouverneur van de staat Wyoming.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Wyoming (Wyoming House of Representatives) met 60 leden en de Senaat van Wyoming (Wyoming Senate) met 30 leden.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties