X-Rated (radioprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
X-Rated
Diskjockey Arjen Grolleman (1995–2010)
Bob Rusche (1999–heden)[1]
Muziekgenre experimentele muziek, avant-garde, industrial, noise ambient, electronic
Uitzendingen
Radiostation Kink FM (1995–2011)
Concertzender (2011–heden)
Periode 1995–heden
Portaal  Portaalicoon   Media

X-Rated is een radioprogramma voor experimentele muziek, avant-garde, industrial, ambient en elektronische muziek. Het programma wordt samengesteld en gepresenteerd door Bob Rusche en wordt elke zondagavond uitgezonden op de Concertzender.

Programmering[bewerken]

X-Rated richt zich op experimentele muziek, waardoor het programma niet terechtkan op mainstream-radiozenders. Het laat ontoegankelijker muziek van labels als Roadburn Records en Databloem horen, waarbij ook ruimte is voor artiesten die (nog) weinig bekendheid genieten. Er is ook aandacht voor Nederlandse festivals zoals het multidisciplinair kunstfestival Incubate in Tilburg en Summer Darkness in Utrecht. Ook doet het verslag van buitenlandse festivals zoals het avantgardistische muziekfestival Phobos in Wuppertal. In het verleden bracht X-Rated specials met obscure bands als Einstürzende Neubauten, Laibach en Current 93.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Kink FM[bewerken]

X-rated is bedacht en werd gepresenteerd door Arjen Grolleman. Kort na het ontstaan werd Grolleman enkele jaren bijgestaan door Bauke van der Wal van The (Law-Rah) Collective als mede-presentator. Bob Rusche is in 1999 aangeschoven en sinds het overlijden van Grolleman in 2010 wordt het programma door hem alleen gepresenteerd. Het programma is 16 jaar op Kink FM te horen geweest onder de namen X-Rated en Kink FM-X-Rated. Het maakte al sinds de start van Kink FM onderdeel uit van de programmering. Het was een programma op de zondagavond tussen 21:00 en 0:00 uur. Naast het radioprogramma was er vanaf 2011[bron?] ook een themakanaal waarop 24 uur per dag deze muziek te beluisteren viel[3].

Concertzender[bewerken]

Nadat Kink FM op 1 oktober 2011 haar deuren moest sluiten heeft de Concertzender het programma overgenomen.[4] Op 6 oktober 2011 was de eerste uitzending op de Concertzender. Op 8 december 2011 heeft het programma een introductie-uitzending gemaakt waarbij een volledig beeld geschetst werd van het totale spectrum dat X-Rated biedt. Na een periode op verschillende tijdstippen uitgezonden te hebben is het programma sinds februari 2012 weer op de zondagavond te beluisteren. Of het themakanaal ook gecontinueerd zal worden is nog onduidelijk.

Discografie[bewerken]

Verzamel-cd's[bewerken]

Externe links[bewerken]