Xavier Maassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xavier Maassen in 2007

Xavier Maassen (22 juni 1980) is een Nederlands professioneel autocoureur.

Maassen begon zijn racecarrière in 1996 met karting. Zijn eerste stappen in de autosport zette hij in 2000 in de Formule Ford. Naast zijn autosportcarrière behaalde hij zijn diploma International Business in 2006 aan de Universiteit van Maastricht.

Na een derde plaats in de Junior Formule Ford Winter Series behaalde Maassen in de Formule Ford twee Belgische titels en werd hij vice-Beneluxkampioen in 2002. Tevens won hij in 2002 de Zolder Touring Cup met een Renault Clio. Vanaf 2003 volgden diverse zeges en ereplaatsen in het Nederlandse Formule Renault 2000-kampioenschap. In 2004 werd hij vice-kampioen in deze klasse.

Maassen woont net buiten Maastricht in Cadier en Keer.

2005[bewerken]

In 2005 stapte Xavier Maassen naar het internationale niveau over na 4 seizoenen nationale kampioenschappen te hebben gereden in de Formule Ford en Formule Renault. Hij kwam voor rekening van JD Motorsport in de Eurocup Formule Renault 2.0 uit. Maassen behaalde dit seizoen onder meer 3 podiumplaatsen en eindigde tiende in het eindklassement.

2006[bewerken]

Xavier Maassen combineerde in 2006, opnieuw met JD Motorsport, de Eurocup Formule Renault 2.0 met het Formule Renault 2.0 NEC. Hij behaalde 2 zeges, 7 podiumplaatsen en werd 3e in de NEC.

2007[bewerken]

In 2007 maakte Maassen de overstap naar de Formule Renault 3.5 Series, één van de wachtkamers voor de Formule 1, maar op de autosportladder plaatst het zich tussen Formule 2 en GP2. Met het Prema Power Team was Maassens beste resultaat een 13de plaats op de Hungaroring.

2008[bewerken]

In 2008 maakt Xavier Maassen de overstap naar de Gran Tourismo’s in het FIA GT Kampioenschap. Maassen komt in actie met een Corvette C6.R GT1 van het Belgische SRT. In zijn tweede race van het seizoen op het Italiaanse circuit van Monza, won Maassen, samen met zijn Franse ploegmaat Christophe Bouchut zijn eerste race. Ook in Brno stond Maassen op het podium. Xavier eindigde 7e in het eindklassement.

2009[bewerken]

In 2009 koos Maassen opnieuw voor het FIA GT kampioenschap met de Corvette. Hij koos voor het Franse team Luc Alphand Aventures, waarmee hij ook in de LM GT1-klasse in de 24 Uur van Le Mans uitkwam. Tijdens zijn eerste deelname aan de 24 uur van Le Mans finishte hij als tweede in de LM GT1 klasse, samen met zijn Franse teamgenoten Yann Clairay en Julien Jousse. In het FIA GT kampioenschap stond Maassen in Silverstone op het podium.

2010[bewerken]

Xavier start zijn 3e jaar met de Corvette C6R. Dit seizoen maakt hij deel uit van het nieuwe Mad Croc Racing team tijdens het GT1 World Championship. Seizoens highlight is de pole-position en overwinning tijdens de race voor het GT1 World Championship in Spa samen met zijn Nederlandse team-genoot, Jos Menten.

Met het team van Luc Alphand Aventures maakt Xavier Maassen zijn tweede start tijdens de 24 uur van Le Mans. Helaas hebben zij de race vroegtijdig moeten verlaten in verband met een kapotte versnellingsbak ondanks zeer goede mogelijkheden voor een winst in de LM GT1 klasse.

2011[bewerken]

In 2011 nam Xavier Maassen deel aan het Belgische Belcar kampioenschap. Op het circuit van Zolder won hij voor het eerst een 24 uurs race met de Audi R8 LMS van het Audi-team WRT. Uiteindelijk eindigden zij met het team als 2e in het kampioenschap.

Xavier startte Le Mans met de Dunlop Ferrari 458 GT2 van JMW Motorsport. Het team finishte op de 9e plaats in de GTE PRO klasse. Tijdens de 24 uur van Spa nam Xavier deel met de BMW Z4 GT3 van DB Motorsport.

2012[bewerken]

In 2012 was Xavier Maassen wederom succesvol tijdens de Blancpain Endurance Series. Ditmaal met een overwinning op de Nurburgring en een uiteindelijke 3e plaats in het eindklassement van het kampioenschap.

2013[bewerken]

In 2013 nam Xavier Maassen wederom deel aan de Blancpain Endurance Series met de Porsche van Prospeed. Sterke races werden gereden maar een podiumplaats zat er door pech helaas niet in dit seizoen.

2014[bewerken]

In 2014 wint Xavier de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en wordt hij tweede in de Belgian GT Series (BRCC). Met 6 overwinningen en 17 podiumplekken is dit een van Xaviers succesvolste seizoenen.

Externe links[bewerken]