Xavier Trias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xavier Trias

Xavier Trias i Vidal de Llobatera (Barcelona, 5 augustus 1946) is een Spaans politicus van de partij Convergència i Unió (CiU) en was van 1 juli 2011 tot 30 juni 2015 burgemeester van Barcelona.

Na zijn middelbare schoolopleiding bij de Jezuïeten, studeert hij geneeskunde en chirurgie aan de Universiteit van Barcelona met als specialiteit pediatrie en doet hij vervolgopleidingen in Genua en Bern. Tot 1981 oefent hij de functie van kinderarts uit en in die tijd is hij ook woordvoerder in verschillende artsencolleges. Op die manier rolt hij de politiek in. Zo wordt hij in 1984 het hoofd van het Institut Català de la Salut, de Catalaanse gezondheidszorg.

In 2000 voert hij de lijst van de partij Convergència i Unió aan in de verkiezingen voor de Cortes Generales en wordt hij woordvoerder van zijn partij in het Congres van Afgevaardigden. In 2010 wordt hij door zijn partij aangewezen als lijsttrekker in de lokale verkiezingen in zijn geboortestad, en als CiU in mei 2011 de grootste partij wordt in de gemeenteraad, verkiest de raad hem tot burgemeester. Op 1 juli van dat jaar volgt hij Jordi Hereu op in die functie. Vier jaar later volgt Ada Colau hem op.

Voorganger:
Jordi Hereu
Spanje
Burgemeester van Barcelona

2011-2015

Opvolger:
Ada Colau