Xella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Xella Groep is een Duits bedrijf dat bouw- en isolatiematerialen ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt. Het hoofdkantoor staat in Duisburg.

Het bedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

De Xella Groep ontwikkelt, produceert en verkoopt bouw- en isolatiematerialen gemaakt met minerale grondstoffen.[1] Als moederbedrijf van de merken Ytong, Silka en Hebel is het wereldwijd een van de grootste producenten van cellenbeton (AAC, autoclaved aerated concrete) en kalkzandsteen. Het merk Multipor staat voor onbrandbare minerale isolatieplaten daarmee is Xella een van de Europese fabrikanten van isolatiematerialen.

Naast deze merken bouw- en isolatiematerialen biedt Xella met "blue.sprint" een digitale dienst om de bouwprocessen eenvoudiger te laten verlopen. Met de hulp van een digitale twin kan een bouwobject in virtuele vorm aangemaakt worden om materialen efficiënter te plannen en op middelen te besparen. Er wordt in open BIM samengewerkt volgens een model gebaseerd op een IFC-specificatie.[2] Met deze dienst kan er bij projecten tot 20 procent op de ruwe bouwkosten en 30 procent op de daaraan bestede tijd worden bespaard.[3]

Het bedrijf is in meer dan 25 landen aanwezig met 92 kantoren. In 2021 realiseerde de Xella Groep een omzet van 1,7 miljard euro met naar schatting 7.224 medewerkers.[4]

De in Luxemburg gevestigde holding Xella International Holdings is in handen van de financiële investeringsgroep Lone Star Funds. Dat verkreeg in 2017 een meerderheidsparticipatie in de Xella Groep van twee private-equityfirma's PAI partners (Frankrijk) en Goldman Sachs Capital Partners (VS). Die hadden de Xella Groep op hun beurt in september 2008 van Haniel overgenomen.

De merken[bewerken | brontekst bewerken]

De Xella Groep verenigt de productmerken Ytong, Silka, Multipor en Hebel. Xella heeft hiervoor een eigen technologie- en onderzoekscentrum ingericht. De drie afdelingen voeren met name onderzoek uit naar producten en processen, toepassingen en bouwfysica.