Xenia Aleksandrovna van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Xenia Alekandrovna van Rusland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grootvorstin Xenia van Rusland

Xenia Aleksandrovna Romanova (Russisch: Ксения Александровна Романова, Ksenija Aleksandrovna Romanova) (Sint-Petersburg, Rusland, 6 april 1875Londen, Engeland, 20 april 1960), grootvorstin van Rusland, was het vierde kind en de oudste dochter van tsaar Alexander III van Rusland en diens echtgenote, Maria Fjodorovna. Ze was de zus van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II.

Ze had met haar broers een beschermde jeugd in het paleis te Sint-Petersburg. Haar vader gaf veel om zijn gezin en hechtte veel waarde aan zijn gezinsleven. Hij stierf op jonge leeftijd in 1894. Vlak voor de dood van haar vader, op 6 augustus 1894, trouwde Xenia te Peterhof met grootvorst Alexander Michajlovitsj van Rusland, een kleinzoon in mannelijke lijn van tsaar Nicolaas I van Rusland. Het was geen gelukkig huwelijk. Alexander had een Amerikaanse minnares en toen hij dit aan Xenia opbiechtte, stortte ook zij zich in een buitenechtelijke relatie.

Uit het huwelijk werden zeven kinderen geboren:

Eén van Xenia’s zonen zou waarschijnlijk hoofd van het Huis Romanov zijn geworden na de moord op tsaar Nicolaas II, ware het niet dat alle zonen van Xenia morganatisch zijn getrouwd en hierdoor hun recht hadden opgegeven.

Tijdens de Russische Revolutie wist Xenia Rusland te ontvluchten aan boord van het Britse slagschip HMS Marlborough. Haar moeder en haar kinderen Fjodor, Nikita, Dimitri, Rostislav, Vassily en Irina waren ook aan boord van het schip, evenals vele andere familieleden. Na de Revolutie gingen Xenia en haar echtgenoot uit elkaar. Xenia werd afhankelijk van de Britse koninklijke familie die haar een inkomen gaf. Ook kreeg ze een huis toegewezen, eerst in Windsor Great Park en later op het landgoed van Hampton Court Palace in Londen. Xenia stierf op 20 april 1960 op 85-jarige leeftijd te Londen, Engeland.