Xenoturbellida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xenoturbellida
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Onderrijk: Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam: Deuterostomia (Nieuwmondigen)
Stam: Xenacoelomorpha
Onderstam
Xenoturbellida
Familie
Xenoturbellida op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Xenoturbellida vormen een onderstam in het dierenrijk. In deze onderstam is slechts één geslacht beschreven met twee soorten: Xenoturbella bocki en Xenoturbella westbladi. De stam behoort tot de Deuterostomia.

Beschrijving[bewerken]

Xenoturbella is een geslacht van wormachtige mariene organismen. Ze zijn 2 tot 4 centimeter lang. Het bouwplan is zeer eenvoudig. Ze hebben geen hersenen, geen darmen en geen geslachtsklieren, maar wel trilharen en een diffuus zenuwstelsel.

Xenoturbella is alleen bekend uit het Noord-Atlantische gebied. De eerste beschrijving stamt uit de Oostzee, andere vondsten zijn gemeld uit fjorden van Zweden en Schotland.

Taxonomie[bewerken]

Sinds de eerste beschrijving van dit geslacht in 1949 is de taxonomische positie onduidelijk geweest. In 2003 is het op basis van genetisch onderzoek in een eigen stam geplaatst.

Eerder was Xenoturbella door verschillende auteurs in diverse stammen geplaatst: de Platwormen, de Hemichordata en de Stekelhuidigen. In 1997 werd het geslacht op basis van moleculair onderzoek bij de weekdieren geplaatst. Dat bleek echter het gevolg van een contaminatie: weekdieren vormen het voedsel van Xenoturbella.

In 2003 werd Xenoturbella in een eigen stam geplaatst, dat verwant is aan de Hemichordata en de Echinodermata.

In 2006 is nader genetisch onderzoek gedaan dat de taxonomische positie in een eigen stam bevestigde. Xenoturbella heeft ongeveer 1300 verschillende genen.

Indeling[bewerken]