Xia Tai Kang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xia Tai Kang
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 太康
Pinyin Tài Kāng
Wade-Giles T’ai-k’ang

Tai Kang was volgens de traditionele Chinese historiografie de derde heerser van de Xia-dynastie. Hij was de zoon van Qi, de tweede heerser van de dynastie. Zijn naam betekent Grote Rust. Volgens de Bamboe-annalen was zijn residentie Zhenxun en regeerde hij vier jaar.

Tai Kang verliest het koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Shujing had Tai Kang geen enkele belangstelling om te regeren en ging geheel op in de jacht. Toen Tai Kang tijdens een jachtpartij de zuidelijk gelegen Luo rivier overstak, werd zijn terugkeer verhinderd door Houyi, de mythische boogschutter, maar in deze overlevering omschreven als leider van de Youqiong stam. De vijf broers van Tai Kang beklaagden zijn afwezigheid in het lied van de vijf zoons, dat is opgenomen in de Shujing (zie:). Tai Kang stierf zonder nog ooit zijn land te hebben betreden. Houyi bezette de hoofdstad Zhenxun en plaatste Zhong Kang, een jongere broer van Tai Kang op de troon.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (Shiji), Se-ma Ts’ien, Les Mémoires historiques, Vertaling en annotatie door Édouard Chavannes, eerste deel, Parijs: Librairie d’Amérique et d’Orient Adrien Maisonneuve, 1967. Eerste afdeling: les Annales principales, hoofdstuk 1 (Les cinq empereurs) en hoofdstuk 2 (Les Hia). Zie: [1] voor integrale tekst.
  • Shujing (Boek der documenten) in de vertaling van James Legge (The Shû King, Shih King and Hsiâo King, Sacred Books of the East, Vol. 3, The Shû King or Book of Historical Documents, Part II: The Books of Yü en Part III: The Books of Hsiâ). Zie: [2] voor integrale tekst.
  • Bamboe-annalen in de vertaling van Édouard Biot (Tchou-chou-ki-nien, Annales sur bambou). Dynastie de Hia. Zie:[3] voor integrale tekst.
Voorganger:
Qi
3e heerser Xia-dynastie
Traditioneel: 2188-2160 v.Chr.
Bamboe-annalen: 1958-1953 v.Chr.
(jaartallen zijn speculatief)
Opvolger:
Zhong Kang