xine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
xine
Screenshot van xine-ui
Ontwikkelaar Xine-team
Recentste versie 1.2.10 (xine-lib) 
(13 december 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C
Categorie Mediaspeler
Licentie GPL[1]
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Xine (uitgesproken als ksien) is een vrij multimediaframework voor Unixachtige besturingssystemen, waaronder Linux en Mac OS X. Een versie voor Windows is in de maak en deels al werkend. Xine wordt uitgebracht onder de GPL.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het kan cd's, dvd's en video-cd's afspelen, alsook veelgebruikte multimediaformaten zoals AVI, WMV, MOV, MP3, FLAC, Theora, Speex en Ogg Vorbis.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Xine is gebouwd als een gedeelde bibliotheek (xine-lib), die het mogelijk maakt om door verschillende gebruikersinterfaces gebruikt te kunnen worden. Om multimediagegevens te kunnen decoderen gebruikt xine externe bibliotheken van bijvoorbeeld het FFmpeg-project of binaire codecs. Het verschil met het qua mogelijkheden gelijkende MPlayer is dat MPlayer geen gedeelde bibliotheek gebruikt, waardoor het voor andere gebruikersinterfaces onmogelijk is om transparant gebruik te kunnen maken van de bibliotheken. Er bestaan ook Pythonbindings voor xine, genaamd Pyxine.

Gebruikersinterfaces[bewerken | brontekst bewerken]

Het xineproject zelf heeft ook zijn eigen (native) gebruikersinterfaces, die op dezelfde manier gebruikmaken van xine als andere (externe) interfaces. Het voordeel is dat deze meestal een uitgebreide ondersteuning hebben om de interne configuratie van xine aan te passen.

Deze zijn:

Externe gebruikersinterfaces[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een lijst van externe (non-native) gebruikersinterfaces voor xine. Alle spelen audio en video, behalve waar aangegeven.

Linux[bewerken | brontekst bewerken]

Mac OS X[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]