Xylocoris cursitans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Xylocoris cursitans
Xylocoris cursitans
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Anthocoridae (Bloemwantsen)
Geslacht:Xylocoris
Dufour, 1831
Soort
Xylocoris cursitans
(Fallén, 1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Xylocoris cursitans is een wants uit de familie van de bloemwantsen (Anthocoridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Carl Fredrik Fallén in 1807.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine bloemwants is meestal kortvleugelig en kan dan 2 tot 2.5 mm lang worden, er zijn af en toe ook langvleugelige varianten, die worden iets langer. Zowel de kop als het halsschild en het scutellum zijn donkerbruin. De matte donkerbruine voorvleugels zijn bij de langvleugelige vorm lichter bij het driehoekige vlak langs het scutellum. Het doorzichtige, vliezige deel van de voorvleugels is grijs of wit. De antennes zijn geheel bruin. Van de pootjes zijn de dijen donker en de schenen lichter, soms geel. De voordij is duidelijk verdikt.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort overwintert als volwassen wants en als nimf en er zijn twee of zelfs meer generaties per jaar. De wolwassen dieren kunnen derhalve nagenoeg het hele jaar door worden waargenomen onder de schors van dode loof- en naaldbomen waar ze jagen op kleine keverlarven, springstaarten en tripsen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De wants komt in Nederland algemeen voor op de hogere zandgronden en is zeldzaam in de duinen. Het verspreidingsgebied is Holarctisch.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: