Y (letter)

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Zie artikel Zie ook Y (doorverwijspagina) voor andere betekenissen die aan de letter zijn gegeven.
Een aantal voorbeelden van de letter Y

De letter Y is de 25e en de op een na laatste letter in het moderne Latijnse alfabet. De Romeinen ontleenden de Y direct aan de Griekse letter ypsilon, die evenals de F, U, V en W is voortgekomen uit de Semitische letter wâw.

Bij het mondeling spellen van een woord wordt de letter Griekse ij, i-grec of ypsilon genoemd. De losse letter Y wordt door Nederlanders meestal uitgesproken als de tweeklank ij, bijvoorbeeld in de samengestelde woorden Y-chromosoom en y-as en ook bij het opnoemen van de letterreeks xyz.

Volgens het Genootschap Onze Taal kan de Y als een klinker of als een medeklinker worden beschouwd, afhankelijk van het woord waarin hij voorkomt.[1] In woorden als symbool en baby is hij een klinker als de I, maar in yoghurt is hij een medeklinker die als een J wordt uitgesproken.

In het hedendaagse Nederlands wordt de letter alleen nog in leenwoorden en eigennamen gebruikt. In het Middelnederlands kwam de Y echter ook voor als variant van de digraaf "ij" of de "i", ook om de "korte ei" weer te geven. Zo schreef men anys, dyck en ghelyc en ook leyden en waerheyt.

In het internationale spellingsalfabet wordt de Y weergegeven door middel van het woord Yankee.

In het Nederlandse telefoonalfabet wordt de Y weergegeven door middel van het woord Ypsilon.

Zie ook[edit | edit source]