Yaakov Litzman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yaakov Litzman
יַעֲקֹב לִיצְמָן
YAAKOV LITZMAN.jpg
Geboren 2 september 1948
Duitsland
Politieke partij Agoedat Jisrael
Huidige functie
Aangetreden 2015
Premier Benjamin Netanyahu
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yaakov Litzman (2 september 1948) is een Israëlische politicus. Hij is vanaf 17 mei 2020 de Israëlische minister van Volkshuisvesting en Woningbouw. Daarvoor was hij van 2015 tot 2020 (met een onderbreking in 2018) Minister van Volksgezondheid. Litzman is een volgeling van de chassidische beweging Ger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Litzman werd op 2 september 1948 geboren in een vluchtelingenkamp in Duitsland als zoon van Poolse holocaustoverlevenden. Toen hij twee jaar oud was, emigreerde het gezin naar Brooklyn, waar hij opgroeide. In 1966 emigreerde hij op 17-jarige leeftijd naar Israël en vervolgde zijn Thora-studie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste baan was als hoofd van de chassidische meisjesschool Beis Yaakov in Jeruzalem. Hij werd actief in de politiek onder leiding van de toenmalige rebbe van de Ger-beweging, rebbe Simcha Binem Alter. In de loop van de tijd werd hij bekend als de rechterhand van de rebbe, een rol die hij blijft behouden onder de huidige rebbe van de Ger, rebbe Yaakov Arye Alter. In 1999 vroeg de huidige rebbe Litzman om toe te treden tot de Agoedat Jisrael-factie van de Verenigd Thora-Jodendom voor de Knessetverkiezingen van 1999. Hij werd vervolgens gekozen en werd voorzitter van de Commissie Financiën. Hij stond aan het hoofd van de UTJ-lijst voor de verkiezingen van 2003 en werd herkozen, waardoor hij opnieuw voorzitter van de financiële commissie werd. Sindsdien is hij leider van de UTJ- en Agoedat Jisrael-fractie in de Knesset, waar hij dagelijks de Gerrer rebbe raadpleegt.

In 2009 werd Litzman benoemd tot viceminister van Volksgezondheid, hoewel hij geen medische opleiding of expertise had. Nadat Litzman in 2013 was herkozen, werd UTJ uitgesloten van de coalitieregering. Na de Knessetverkiezingen van 2015 werd hij echter herbenoemd tot vice-minister van Volksgezondheid.

Hij nam op 26 november 2017 formeel ontslag als Minister van Volksgezondheid uit protest tegen de bouw van spoorwegen op de sjabbat.

Hij bleef minister van Volksgezondheid tot 17 mei 2020. Hoewel hij tijdens de onderhandelingen tussen Blauw en Wit en de Likoed aangaf deze portefeuille te willen houden, veranderde hij later van gedachte en koos hij voor het ministerie van Volkshuisvesting en Woningbouw, wat hij heeft gekregen. Yuli Edelstein (Likoed) volgde hem op als minister van Volksgezondheid.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Litzman is getrouwd, heeft vijf kinderen en woont in Jeruzalem. Hij is van mening dat de media in Israël ervoor zorgt dat men een verkeerde voorstelling van de Haredi-gemeenschap krijgt.

Op 2 april 2020 zijn Litzman en zijn vrouw positief getest op het coronavirus COVID-19.[1] Eerder had Litzman de chassidische joden opgeroepen om zich aan de regels van de Israëlische overheid te houden.

Zie de categorie Yaakov Litzman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.