Yacyretádam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yacyretádam
Zicht op de dam
Algemene gegevens dam
Plaats Ayolas, op de grens van Argentinië en Paraguay
Type gewichtsdam
Hoogte 22 m
Lengte 808 m
Vermogen 20 x 155 MW =
totaal 3100 MW
Bouw
Bouwperiode 1983 – 1994
Stuwmeer
Belangrijkste bronnen Paraná
Belangrijkste uitlopen Paraná
Oppervlakte 1600 km²
Volume 21 km³
Turbinehal
Schutsluis

Yacyretá-Apipé (afgekort tot Yacyretá) is een hydro-elektrische stuwdam in de rivier de Paraná tussen Argentinië en Paraguay, 83 kilometer stroomafwaarts van Posadas en dicht bij de Paraguyaanse stad Ayolas. Het is na de Itaipudam op de grens tussen Brazilië en Paraguay de grootste dam van Zuid-Amerika.

De dam is 808 meter lang en bestaat uit 20 turbines met een totaal vermogen van 3100 megawatt (MW). De centrale produceerde in de periode 2010 tot en met 2015 gemiddeld zo'n 20.000.000 MWh aan elektriciteit per jaar.[1] Dit is ongeveer een zevende van het totale elektriciteit verbruik in Argentinië. De productie is gelijkmatig over het jaar verdeeld, er zijn niet te onderscheiden natte en droge perioden. Er is een schutsluis, zodat schepen het hoogteverschil van maximaal 25 meter kunnen overbruggen. Daarnaast zijn er vistrappen om de vissen te kunnen doorlaten gedurende het reproductieve seizoen.

Het project kreeg voor zijn bouw hevige kritiek. Ruim 1500 km² land zou onder water komen te staan door het ontstaan van een stuwmeer. Veel vissen stierven als gevolg van zuurstofverschillen in het water.[bron?]

De bouw van de dam begon tegen het einde van 1983 en was een samenwerkingsproject tussen Argentinië en Paraguay. De bouw duurde tot 1994 en werd geplaagd door vele schandalen en politieke corruptie.

De Itaipudam ligt stroomopwaarts van deze dam ook in de Paraná.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yacyreta Dam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.