Yamaguchi-gumi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yamaguchi-gumi
Daimon van de Yamaguchi-gumi
Daimon van de Yamaguchi-gumi
Oprichting 1915
Oprichter(s) Harukichi Yamaguchi
Actieve leden ~50.000
Industrie Georganiseerde misdaad
Portaal  Portaalicoon   Economie

De zesde Yamaguchi-gumi (六代目山口組 Rokudaime Yamaguchi-gumi) is een Japanse misdaadorganisatie die wereldwijd opereert. Vandaag de dag is het het grootste en beruchtste Yakuza-syndicaat ter wereld.

Leiders[bewerken | brontekst bewerken]

Taoka's bewind[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment dat Taoka hoofd van de organisatie werd, was het voornamelijk een lokale familie met enkele tientallen leden. Onder zijn leiding groeide de Yamaguchi-gumi in een rap tempo. Taoka stond het toe dat leden eigen legitieme bedrijven, en hun eigen familie, mochten starten. Deze werden vervolgens een onderdeel van de Yamaguchi-gumi. Taoka bracht ook meer structuur binnen de organisatie door het aanstellen van Wakagashira (onderbazen) en Wakagashira-hosa (hulp-onderbazen).

Takenaka's bewind[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment dat Taoka overleed zat de gedoodverfde opvolger, Wakagashira Kenichi Yamamoto (Kumicho van de Yamaken-gumi) een gevangenisstraf uit. Door leverfalen overleed hij nog voordat hij officieel gekozen kon worden als nieuwe kumicho van de Yamaguchi-gumi. Fumiko Taoka, de weduwe van Kazuo Taoka, nam het leiderschap op haar totdat een nieuwe kumicho gekozen kon worden door een raad, bestaande uit de 8 belangrijkste onderbazen.