Yamaha Motif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Yamaha Motif XS 6 uit 2008

De Yamaha MOTIF is een serie music workstations die door Yamaha vanaf 2001 werd gemaakt. De Motif is de opvolger van de EX-serie en werd opgevolgd door de Montage. Productie en ondersteuning van de Motif-serie werd beëindigd in 2017. Vergelijkbare werkstations uit dezelfde klasse zijn de Korg Kronos en de Roland Fantom.

Serie[bewerken | brontekst bewerken]

MOTIF Classic[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke MOTIF serie, die nu "MOTIF Classic" wordt genoemd, werd in 2001 uitgebracht in vier varianten: MOTIF 6, MOTIF 7, MOTIF 8, en de MOTIF-RACK.

ES[bewerken | brontekst bewerken]

De MOTIF ES was de opvolger van de eerste MOTIF-serie, en werd bekendgemaakt op de NAMM show in 2003. Het aantal klanken is verdubbeld naar 768, en er zijn 128 performances en 128 multis ingebouwd. De serie bestond uit de MOTIF 6 ES, MOTIF 7 ES, MOTIF 8 ES, en de MOTIF-RACK ES.

MO[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2006 bracht Yamaha twee budgetversies van de MOTIF ES, de MO6 en MO8. Deze modellen bevatten een gehalveerde polyfonie en minder klanken. Daarnaast zijn er minder extra's, zoals het ontbreken van een mLAN-interface, PLG-integratie, sampling, en meerdere pedalen.

MM[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2007 werd de Yamaha MM6 als eerste gelanceerd voor de MM-serie. Later werd de MM8 in 2009 geïntroduceerd. Deze synthesizer bevat 418 klanken, 22 drumkits. Eigen klanken kunnen in 64 geheugenplaatsen worden opgeslagen.

MOTIF XS[bewerken | brontekst bewerken]

De XS versies kwamen uit in 2007, in de modellen XS6, XS7, XS8. In 2008 volgde de MOTIF-RACK XS als soundmodule.

MOX[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 lanceerde Yamaha twee budgetversies van de MOTIF XS, de MOX6 en de MOX8. Wederom een gehalveerde polyfonie en minder effecten. De MOX serie bevat alle klanken uit de MOTIF XS, maar het aantal performances werd gereduceerd tot 256. De MOX-serie bevat geen sampling en mLAN interface, maar wel een USB audio-interface voor het opnemen van geluid direct naar een computer of een extern digitaal opnameapparaat.

MX[bewerken | brontekst bewerken]

Yamaha introduceerde het MX instapmodel in 2012, gebaseerd op de klankenset uit de MOTIF XS. De serie bevat minder klankgeheugen, slechts 166 MB in plaats van 355 MB, minder performances en arpeggio's. Daarnaast ontbreekt ook een ingebouwde sequencer.

MOTIF XF[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het aantal klanken gelijk bleef met de XS-serie, voegde de XF-serie 128 nieuwe klanken en 8 nieuwe drumkits toe aan het gebruikersgeheugen. Daarnaast werd in de XF 512 MB of 1024 MB flashgeheugen toegevoegd voor gebruik met de ingebouwde sampler. De serie bestond uit de XF6, XF7, XF8. In 2014 vierde Yamaha het 40-jarige jubileum met gekleurde modellen van de MOTIF XF.

MOXF[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 kwamen twee budgetmodellen van de MOTIF XF, de MOXF6 en de MOXF8. Deze serie bevat alle mogelijkheden van de MOTIF XF-serie, maar een ingebouwde sampler en mLAN-interface ontbreekt. Er is een sleuf aanwezig voor flashgeheugen, en dezelfde USB-audio-interface uit de MOX-serie.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]