Yangshan Containerterminal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingang van de Yangshan Container Terminal.

De Yangshan Containerterminal, ook Yangshan Deepwater Port (Chinees: 洋山深水港) genoemd, is een diepzeewaterhaven onderdeel van de haven van Shanghai. De haven in de Hangzhoubaai is gebouwd door landwinning rond de Yangshan eilanden (een onderdeel van de Zhoushan archipel). In 2010 waren 15 kades beschikbaar voor de grootste containerschepen. Het havengebied is sinds 1 december 2005 met het vasteland verbonden door de 32,5 km lange Donghai-brug, toen de langste brug over zee, die sindsdien als zeebrug enkel door de Hangzhoubaai-brug (2007) in lengte is overtroffen.

Haven van Shanghai[bewerken]

Het Yangshan project is ontstaan na onderzoek over de voorspelde groei van het vrachtverkeer over zee en de grotere derde en vierde generatie containerschepen. De haven van Shanghai heeft de laatste drie jaar een gemiddelde groei van 29% per jaar. Deze groei komt vooral vanwege de snel groeiende export van China. De omzet in 2005 bedroeg meer dan 8.500.000 TEU's. Omdat Shanghai aan de monding van de Jangtsekiang (de Blauwe Rivier) ligt, gaat al het import- en exportverkeer in de Yangtze-regio via de haven van Shanghai. Aan het einde van 1999 kon Shanghai maximaal 180 miljoen ton en 4,21 miljoen TEU omzetten per jaar. Op dat moment had Shanghai last van twee grote problemen:

 • de waterdiepte van de Jangtsekiang is maar 7 meter. Alle derde- en vierde-generatie containerschepen kunnen hierdoor alleen maar bij hoogtij de haven in en uit;
 • de waterdiepte van de rivier Huangpu Jiang is ook maar 8 meter en bovendien is deze rivier te smal voor grote schepen. Containerschepen kunnen niet manoeuvreren of draaien.

Na onderzoek door de Shanghai Municipal Government (SMG) bleek dat rond Yangshan Island het water minstens 15 meter diep is, zodat zelfs vijfde- en zesde-generatie containerschepen hier in de toekomst kunnen komen. Bovendien is deze omgeving een natuurlijke schuilplaats voor schepen in het geval van een tyfoon, hetgeen in dit gebied regelmatig voorkomt in het najaar.

Uitbouw van de haven[bewerken]

Het eindresultaat beslaat een aantal delen:

 • een containerterminal bestaande uit 52 aanlegplaatsen, geplaatst op een groep van eilanden in de Hangzhoubaai, ten zuiden van Shanghai;
 • een 32 km lange brug die Big Yangshan Island, Little Yangshan Island en de stad Luchaogang in Nanhui, Shanghai aan elkaar verbindt. De brug is een vaste zesbaansbrug met twee doorgangen voor schepen, (één voor 1.000 dwt schepen en een voor 5.000 dwt schepen) zodat de schepen Hangzhou Bay kunnen bereiken;
 • een terminal op het vasteland voor alle faciliteiten die niet op de eilanden passen.

Door het kleine formaat van de eilanden en de rotsstructuur, zouden de kosten van de terminal aardig oplopen. Voor de eerste vijf losplaatsen was ongeveer $2,8 miljard nodig. Voor het gehele complex van 52 kades was een bedrag van 16 tot 18 miljard dollar begroot.

Fase 1[bewerken]

Fase 1 is in 2005 voltooid en omvat:

 • vijf aanlegplaatsen voor containerschepen;
 • een totale capaciteit van 2 miljoen TEU's;
 • de 32 km lange Donghai-brug.

De totale investeringen voor deze fase waren 1,8 miljard dollar. De maximale maandelijkse capaciteit lag daarna op 300.00 TEU. Op 28 januari 2006 is het record van 13.350 TEU's in één dag gevestigd.

Fase 2[bewerken]

Fase 2 is voltooid in december 2006:

 • vier aanlegplaatsen voor containerschepen;
 • 1400 meter kade;
 • 640.000 m2 ruimte op het land voor opslag en afhandeling van containers.

Fase 3 en 4[bewerken]

Deze fases worden opgesplitst in fase 3 (met 7 bijkomende aanlegkades voltooid in 2010), fase III A, III B en fase 4. Als einddoel worden kaaiaantallen van 30 tot 52 vermeld. 15 miljoen TEU's wordt als geplande capaciteit vermeld, met afwerking tussen 2012 en 2020.

Eigenaar[bewerken]

Yangshan port is een joint venture onder toezicht van de Shanghai Municipal Government. APM Terminals, onderdeel van AP Moller heeft 49% van de aandelen in handen.